2011. június 19., vasárnap

Mákom volt


A minap vendégeket vártunk és szerettem volna valami olyan desszertet készíteni, ami különleges, de mégis gyorsan elkészül. Volt egy kis maradék meggy a hűtőben, amit mindenképpen fel akartam használni, ebből ezért egy gyors dzsemet főztem. A meggyhez passzol a mák, tehát gyorsan eldőlt, hogy máktorta lesz, egy kis mascarpone krémmel. 

Meggyes máktorta mascarpone krémmel


Hozzávalók:
Tészta:
15 dkg vaj
6 tojás
15 dkg barna cukor
10 dkg liszt
5 dkg porcukor
25 dkg mák
1/2 cs sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 ek tej
díszítéshegy friss meggyszemek és mák

Dzsem:
1/2 kg meggy
kb. 20 dkg cukor

Krém:
25 dkg mascarpone
2,5 dl krémes tejföl
3 ek cukor
1 kupaknyi vaníliakivonat

A dzsemhez a meggyet ledaráljuk és a cukorral sűrűre főzzük.
A puha vajat a porcukorral habosra verjük. A tojások sárgáját egyenként hozzáadjuk és belereszeljük a citrom héját. A tojások fehérjét a barna cukorral habosra keverjük és óvatosan a vajas krémhez adjuk. Hozzátesszük a liszttel és a sütőporral elkevert mákot, majd egyneművé keverjük.
23 cm átmérőjű tortaformában 165 C-os előmelegített sütőben megsütjük a tésztát. Ha kihűlt három lapba vágjuk és megkenjük először a dzsemmel majd a mascarponés krémmel.A krémhez a mascarponét a tejföllel elkeverjük majd hozzáadjuk a cukrot és a vaníliát. Egy kevés krémet félreteszünk a hűtőbe, ezzel kenjük majd meg a torta oldalát. A tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap bekenjük a torta oldalát a krémmel és mákkal beborítjuk. A tetejét friss meggyel és porcukorral díszítjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése