Ausztrália vs. Új-Zéland


Ausztráliáról mindenkinek elsőként a kenguruk ugranak be, kakaórockernek a Foster's sör és az AC/DC, nekem pedig az egyik kedvenc édességem a Pavlova torta.
A legenda szerint ez a desszert egy orosz balerináról kapta a nevét, aki világszerte népszerűsítette a balettet. Amikor Ausztráliában és Új-Zélandon turnézott nagyban inspirálta az ottani cukrászokat, ezért a két nemzet között örök vita, hogy melyik a pavlova torta igazi szülőföldje. Nekem igazából mindegy is, lényeg, hogy nagyon imádom és ráadásul könnyen elkészíthető.
A neten rengeteg Pavlova torta recept kering, melynek nagy része nekem émelyítően édes, ezért én kevesebb cukorral készítem. 

Epres Pavlova torta

Hozzávalók:

5 tojás fehérje
20 dkg porcukor
1 ek fehérbor ecet
1 ek étkezési keményítő
1 kupaknyi vaníliakivonat
1 csipet só
2,5 dl tejszín
sok-sok eper

A tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, majd kanalanként hozzáadjuk az átszitált porcukrot. Szép fényes kemény masszát kapunk. Ezután hozzákeverjük a vaníliát, az ecetet és a keményítőt. Sütőpapírral kibélelt tepsire halmozzuk a tojáshabot. A széleit magasabbra formázzuk, hogy a közepébe majd bele tudjuk tenni a tejszínt. Ennyi tojásból kb. 23 cm átmérőjű torta lesz.
A sütőt előmelegítjük 150 C-ra, hőlégkeveréses sütőben elég 130 C. Miután betettük a sütőbe a tepsit egyből csökkentsük a hőmérsékletet 140 C-ra (120 C).
Egy órán át sütjük, amíg szép világosbarnára nem lesz. Ha megsült ne vegyük ki egyből a sütőből, hanem hagyjuk hogy félig nyitott ajtónál hűljön ki a torta.
A tejszínt kemény habbá verjük és a kihűlt torta közepére halmozzuk. Eperrel díszítjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések