Csupavaj


Egyszerűen szerelmes vagyok a szakácskönyvekbe. Órákig tudom olvasgatni őket, pont úgy, mint mások egy-egy izgalmas kalandregényt. Ebből kiindulva Kakaórocker Jézuskája jónéhány vágyamat teljesítette. Ez a csupavaj finomság a Michael Roux féle Tésztavarázs könyvből való. A könyv egyik legegyszerűbb receptjével kezdtem, de ahogy a könyv címe mondja, már ez is varászlatosra sikeredett.

Sablé keksz

Hozzávalók:
250 g liszt
200 szobahőmérsékletű vaj kockára vágva
100 porcukor átszitálva
2 tojás sárgája
egy csipet só
málnalekvár
a lekenéshez 1 tojás sárgája és 1 ek tej

A lisztet egy tálba tesszük és hozzáadjuk a vajat, a porcukrot és a sót. Összekeverjük, majd hozzáktesszük a tojássárgákat is és jól összedolgozzuk. Akkor jó, ha a tészta homogén állagú. Folpackba csomagoljuk és egy órára a hűtőbe tesszük.
A tésztát kettéosztjuk és 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Hullámos szélű formával kiszaggatjuk. A kiszaggatott tészta felének a közepét kiszúrjuk és a teli korongok tetejére helyezzük. A nyílásokba lekvárt teszünk és lekenjük a tészta tetejét tojásmázzal. A tészta másik felét is ugyanígy készítjük el. A maradék tésztából kis golyókat formázunk, a közepét az ujjunkkal benyomjuk és lekvárt töltünk bele.
170 C-os előmelegített sütőben 6-10 perc alatt megsütjük.


Megjegyzések

  1. Na ha a Jézuska nem hozta volna, megkaptad volna tőlem, hozzájutottam egy plusz példányhoz. :)

    VálaszTörlés
  2. Tündér vagy, de legközelebb hamarabb szólj!!! Mikor jössz sütni-főzni?

    VálaszTörlés
  3. Ártatlan vagyok, alig egy hete kaptam a plusz példányt. :)
    Há' mikó' menjek?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések