A jó palóc

Egyedül abból érzem, hogy öregszem, hogy ezeken a téli napokon mindennél jobban kívánom a tartalmas forró leveseket. A hétvégéken szeretnék minél több időt tölteni a családdal (persze a szombat reggeli piac kihagyhatatlan), ezért az utóbbi hetekben azt találtam ki, hogy már pénteken megfőzök egy jó tartalmas levest, amelyben másnapra igazán összeérnek az ízek. Így történt ez most is.

Palócleves

Hozzávalók:
60-70 dkg sertéscomb (bárányból még jobb)
2 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
1 kisebb paszternák
3 közepes burgonya
20 dkg zöldbab
1 nagy fej hagyma
2 babérlevél
fél citrom
3 cikk fokhagyma
1 kiskanál őrölt pirospaprika
1 kiskanál füstölt paprika
olaj
só, bors
1 nagy csokor kapor
1 kanál liszt
1 kis doboz tejföl

Az olajon üvegesre pirítjuk a hagymát, majd beletesszük a kockára vágott sertéscombot és a fokhagymát. Lepirítjuk és hozzáadjuk a paprikákat, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Ha már félig megfőtt a hús, a burgonya kivételével az összes apróra vágott zöldséget beletesszük és felöntjük vízzel. Beledobjuk a babérlevelet és a citromot, majd egy kicsit később a krumplit is. Amikor már minden puhára főtt, a lisztből és a tejfölből habarást készítünk és behabarjuk a levest, majd az apróra vágott kaporral ízesítjük. A víz egy részét helyettesíthetjük fehér borral, így még pikánsabb lesz az íze.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések