2012. január 30., hétfő

Borisz Paszternak


Na jó, nem akarok viccet csinálni a Dr. Zsivágó szerzőjéből, egyszerűen egy kísérleti sütimet szeretném megosztani veletek. Szóval arra jöttem rá, hogy ha répából és céklából is lehet nagyszerű sütiket készíteni, miért ne lehetne paszternákból is, hiszen ennek is édes az íze. Egyedül egy baj van vele, hogy nagyon kevés helyen lehet beszerezni. Nekem viszont szerencsém van, mert kedvenc piacomon egy idős bácsi mindig félretesz nekem és mindig megkérdezi mit csinálok ennyi paszternákkal. Most éppen sütit, sőt már a következő tortareceptet tervezgetem magamban, aminek szintén ez a csodálatos zöldség lesz az alapja. 
Külföldi oldalakon nagyon sok paszternákos sütirecept találtam, ezekből alkottam az én saját verziómat, ami gyorsan és egyszerűen elkészül.
Csajok figyelem!! A pasiknak nem elmondani, hogy miből készült, úgysem jönnek rá, amúgy meg képesek nem megenni:).

Paszternákos süti 

Hozzávalók:  
25 dkg paszternák
10 dkg cukor
4 tojás
170 ml olaj
15 dkg liszt
5 dkg mazsola
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
2 marék dió durvára vágva
vanília
csipet só
1 teáskanál keksz fűszerkeverék vagy fahéj

Először a paszternákot megtisztítjuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. 
A tojást a cukorral habosra verjük és hozzáadjuk az olajat. Ezután a többi a hozzávalót is belekeverjük. A masszát egy kivajazott kisebb méretű tepsibe öntjük és 180 C-os előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Tálaláskor megszórjuk porcukorral és hideg tejszínt vagy tejszínhabot adunk hozzá.


2 megjegyzés: