2016. május 31., kedd

Nyár esti teraszparty


Rajongok az év ezen időszakáért. Kint minden csodás zöld, a hőmérséklet kellemes, néha tarkítva egy kis esővel. Nincs jobb érzés annál, mint amikor hazaér a család és este az erkélyen lehet a vacsorát tálalni nekik. Így történt ez a napokban is, amikor "igazi" grillpartyt tartottunk. Sütöttem lepényt a plejskavicához, a húst mondjuk galád módon készen vettem a kedvenc török hentesemnél, volt otthon ajvár és már csak egy kis hagyma és saláta kellett. Hát kell ennél több?


Plejeskavica (Szomun) lepény

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 tasak szárított élesztő vagy ennek megfelelő friss
1/2 evőkanál só
1/2 teáskanál cukor
300 ml víz
2 evőkanál sűrű joghurt
1 evőkanál olívaolaj

Az élesztőt a cukorral kevés langyos vízben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, a sót elkeverjük benne, majd beleöntjük az élesztőt. Hozzáadjuk a vizet, a joghurtot és elkezdjük dagasztani. Ha szükséges adjunk még hozzá egy kis vizet. Lágy tésztát gyúrunk belőle, és ha mát szép sima a tészta és elválik az edény falától, akkor egy kis olívaolajjal megöntözzük és folpackkal lefedjük. Amíg kel a tészta, a sütőt 230 C-ra előmelegítjük és beteszünk egy sütőkövet, vagy egy nagy tepsit. Egy órát kelesztjük, majd deszkára borítjuk és hat részre osztjuk. Mindegyikből kis gombócot formázunk és 10 percig pihentetjük. Ezután mindegyiket kör alakúra nyújtjuk kb. 1/2 cm vastagra. Letakarjuk egy konyharuhával és újra kelni hagyjuk egy fél órát. Fél óra letelte után a lepényeket a sütőkőre tesszük és 5-7 perc alatt készre sütjük. Egyszerre 3 db fér be, tehát két részletben sütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése