Dió nélküli dió


Életem értelme nagyon okosan egy nappal a céges sütizés előtt jelezte, hogy ugyan csináljak már valami finomságot a kollégáinak. Mivel nem volt már időm boltba szaladgálni, így abból "főztem" ami itthon volt. Gyors körbetekintés és megtaláltam a hűtőben a múltkori fagyihoz készült karamellkrém maradékát. Volt még egy felbontott doboz mascarpone is, így minden adott volt egy jó kis krémhez, a vajas linzertésztát pedig úgyis mindenki szereti. A szokásos kerek forma helyett ezúttal kis dióformákba nyomkodtam a tésztát. Csodás, látványos kis sütik lettek belőle, amelyeket még érdemes továbbgondolni és akár bármiféle finomsággal megtölteni.


Sós karamellkrémes diók

Hozzávalók (52 db):
a tésztához:
230 g vaj
3 tojás sárgája
120 g porcukor
1 teáskanál szódabikarbóna
350 g liszt
1/3 teáskanál só
1 rúd vanília kikapart magja
a krémhez:
140 g dulce de leche (karamellkrém)
200 g mascarpone

A tésztához a lisztet késes robotgépbe szitáljuk, hozzáadjuk a porcukrot,a vaníliát, a szódabikarbónát, a sót és a hideg kockára vágott vajat. Morzsásra daráljuk, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és egynemű tésztává gyúrjuk. Ha van állványos robotgépünk abban is lehet készíteni, ekkor az összes hozzávalót a tálba tesszük és a tésztakeverő karral összeállítjuk.
Kis golyókat formázunk belőle és egyenként a a dióformába nyomkodjuk a hüvelykujjunkkal. Úgy nyomjuk bele, hogy a közepén maradjon egy kis üreg majd a krémnek. A fölösleges tésztát késsel vágjuk le a széléről. Jó kis stresszoldó művelet, de hamar bele lehet jönni :). A formákat pakoljuk egy nagy tepsibe és toljuk be a 180 C-ra előmelegített sütőbe. 8-10 perc alatt süssük aranybarnára. Vegyük ki a sütőből, a formákat egy kicsit ütögessük egy tálcára és azonnal kipotyognak belőle a fél diócskák. Hagyjuk kihűlni.
A krémhez tegyük a karamellkrémet és a mascarponét egy tálba és habverővel keverjük habosra. Ezzel a krémmel töltsük meg a tésztákat és szórjuk meg porcukorral. 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések