Tervteljesítés


Én már most, novemberben karácsonyi lázban égek. Tőlem szokatlanul, a karácsonyi ajándékok nagy részét beszereztem már, sőt fejben összeállt az is, hogy kinek milyen finomsággal kedveskedem majd. Szóval úgy érzem minden szempontból túlteljesítettem magam, hiszen ilyen még szinte soha nem fordult elő, általában minden évben rohanás előzi meg az ünnepet. 
Az alábbi keksz is az egyik ajándék lesz majd, de most egyelőre a szűk család a haszonélvezője a kísérleti sütésnek. :)


Áfonyás-pisztáciás keksz

Hozzávalók:
250 g vaj
160 g barna cukor
vaníliakivonat
1 teáskanál sütőpor
csipet só
2 nagy tojás
2 tojás fehérje
100 g pisztácia durvára vágva
120 g aszalt áfonya durvára vágva
350 g liszt
fél mokkáskanál őrölt kardamom
a mázhoz: 
15-15 dkg fehér- és étcsokoládé

A vajat a cukorral és a vaníliakivonattal habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a tojásfehérjéket. A lisztet a sóval, a sütőporral elkeverjük és az előző masszához adjuk. Hozzáadjuk a pisztáciát és az áfonyát és ragacsos tésztává keverjük.
Sütőpapírral kibélelünk egy nagy tepsit és a tésztából két rudat formázunk. Ne legyen túl széles, mert terülni fog sülés közben. 160 C-os előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük, majd kivesszük és egy kicsit lehűtjük. Késsel 3 cm széles szeletekre vágjuk a rudakat és a felvágott felükkel felfelé visszapakoljuk a tepsibe. Visszatesszük a sütőbe és további 5-7 percig sütjük vagyis inkább kissé szárítjuk, hogy ropogós legyen. Rácsra tesszük hűlni.
Ha kihűlt, a csokoládékat külön-külön megolvasztjuk és a kekszek végét belemártjuk. Sütőpapíros tepsin hagyjuk megdermedni, majd csomagoljuk. Fedeles dobozban nagyon sokáig eláll.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések