Klasszikus kalács


Többször készítettem már kuglófot, de mindig csak kevert tésztából, mert Kakaórocker azt mondta nem szereti a kelt tésztás verziót. Ilyenkor általában mindig ott van a kutya elásva, hogy valahol, valamikor valami szörnyűséget kóstolt (jelen esetben kuglófból) és még mindig az élmény hatása alatt áll :). Ilyenkor általában már meg sem kérdeztem előtte a véleményét, hanem a végeredménnyel állok csak elé, ami az esetek többségében (mondhatni minden esetben) meggyőző:). Így tehát eldöntöttem, hogy én bizony kelt tésztás kuglófot fogok sütni punktum. Van egy szuper kenyeres könyvem: a Kenyérsütés mesterfokon, ebből loptam az alapreceptet és szokásomhoz híven kiegészítettem, ezúttal egy kis citrommal. Bár az elkészítés kicsit sok időt vesz igénybe, de a tényleges munka vele maximum 30 perc, a többit elvégzi a hűtő, a sütő és az idő. 
A végeredmény egy nagyon puha, ízletes kuglóf lett, ami pár nap múlva is ugyanolyan finom volt, mint az első napon és persze a fentiek szerint meggyőző ereje sem maradt el. 


Mazsolás-citromos kuglóf

Hozzávalók (1 db nagy kuglófhoz):
450 g liszt
4 teáskanál szárított élesztő
225 g tej
9 g só
1 egész tojás és 1 tojás sárgája
70 g barna cukor
113 g vaj
1 citrom reszelt héja
130 g mazsola
30 g rum
vaj a forma kikenéséhez
30 g szeletelt mandula

Először a mazsolát egy kis tálba tesszük és ráöntjük a rumot. Ázni hagyjuk, hogy a mazsola az összes rumot felszívja. 
A tejet megmelegítjük és beleszórjuk az élesztőt, majd 5-10 percig állni hagyjuk. A lisztet és a sót egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, a citromhéját, a tojást és a tojás sárgáját. Fakanállal nagyjából simára keverjük, majd tésztadagasztó géppel addig dagasztjuk, amíg szépen összeáll. A tészta kissé kemény lehet, akkor adhatunk hozzá egy kis vizet. 
Először a cukrot, majd vajat is hozzáadjuk két részletben. Mindig jól dolgozzuk bele a vajat, szép sima, lágy tésztát kell kapnunk. Ekkor kivesszük a tálból és belegyúrjuk a mazsolát.. A tésztát egy műanyag zacskóba tesszük, jól lezárjuk és legalább 8, legfeljebb 48 órára a hűtőbe tesszük. 
Amikor meg szeretnénk sütni a tésztát, kivesszük a hűtőből és 4-5 órát kelni hagyjuk szobahőmérsékleten. Kivesszük a tésztát, gömbölyítjük és 20 percig újra pihentetjük. Amíg a tészta pihen, a kuglófformát vastagon vajjal jól kikenjük és az aljába szeletelt mandulát szórunk. 
A tészta közepébe az ujjunkkal egy lyukat fúrunk, majd kitágítjuk és a kuglófformába tesszük. Lefedjük follpackkal és 2 órán át a duplájára kelesztjük. Kb. 30 perccel a sütés előtt a sütőt 180 C-ra előmelegítjük. 
Betoljuk a tésztát a sütőbe és kb. 50-60 perc alatt készre sütjük. 



Megjegyzések

  1. A címben kalács van, a leírásban kuglóf. Amúgy mentettem, valamelyik advent vasárnapra jó lenne kuglófot készíteni :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, mert nekem a kuglóf is egyféle kalács:). Szuper kis uzsonna vagy reggeli lesz, hidd el!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések