Felturbózott karácsonyi kifli


Öregszem? Vagy csak ragaszkodom a hagyományokhoz? Mindegy is, a lényeg, hogy egyre jobban imádom a régi, tradicionális házi finomságokat.
Jamie Oliver pedig, aki annyi féle fűszert használ az ételekhez, megtanított arra, hogy merjem bátran használni ezeket. Úgyhogy leporoltam a jó régi hókifli receptjét és egy kicsit megbolondítottam a töltelékét finomabbnál finomabb karácsonyi fűszerekkel. A végeredmény eszméletlenül finom lett és az egész lakás ettől illatozott este, pont mintha karácsony lenne. Karácsonyra kötelezően ajánlott! :)


Diós-fűszeres hókifli

Hozzávalók:
a tésztához:
40 dkg rétesliszt
25 dkg vaj
csipetnyi só
2 dl tejföl
a töltelékhez:
15 dkg dió
5 dkg mazsola
5 dkg aszalt áfonya
1 kanál barna cukor
1 kiskanál karácsonyi keksz fűszer (fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, koriander, szerecsendió,gyömbér)
1/2 kiskanál gyömbérpor
1 narancs héja és leve
reszelt tonkabab (opcionális)
löttyintésnyi vaníliakivonat
a forgatáshoz fahéjas porcukor

A tésztához a lisztet és a vajt tegyük késes robotgépbe, majd keverjük morzsás állagúra. Adjuk hozzá a sót és a tejfölt, majd újra kapcsoljuk be a gépet és keverjük, amíg összeáll egy gombóccá. Kézzel gyúrjuk még egy kicsit, majd osszuk ketté csomagoljuk folpackba és tegyük be a hűtőbe egy fél órára pihenni.
Közben készítsük el a tölteléket. A diót daráljuk durvára, majd tegyük bele a többi hozzávalót és darájuk össze egy masszává. Kóstoljuk meg és ha szükséges még fűszerezzük. 
A tésztát vegyük ki a hűtőből és nyújtsuk ki 2-3 mm vastagságúra. 6 cm átmérőjű kerek kiszúróval vágjunk köröket a tésztából. Minden egyes körbe tegyünk egy kávéskanálnyi tölteléket, tekerjük fel és alakítsuk kifli formátumúra. A többi tésztát is nyújtsuk ki és töltsük meg. Tegyük a kifliket sütőpapíros tepsire és 180 C-os előmelegített ütőben süssük 15-20 percig. Még melegen forgassuk meg a kifliket a fahéjas porcukorban.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések