Mekk Mester


Drága jó unokatestvéremnek két nagy szenvedélye van: a Harley Davidson és a kecskék (jó párosítás ugye?). Már többször felvetettem neki, hogy mi lenne, ha kecskesajtot készítene, ha már ott az a sok szép jószág. Mivel még soha nem csinált ilyet, ezért győzködnöm kellett egy darabig, de végül használt a sok könyörgés és nekiállt a „sajtszakmának”. Az internetről szerzett be minden hasznos infót ezzel kapcsolatban és azt hiszem, nagyon jó úton halad… A napokban ugyanis megkaptam az első kóstolót (70 dkg) az általa készített kecskesajtból és mondhatom isteni.
Az elején kicsit megrettentem, hogy mit is csináljak én ennyi sajttal, de aztán jött az ihlet, majd az internet és végül a pácolt kecskesajt.

Pácolt kecskesajt

Hozzávalók:
félkemény kecskesajt
fehér vagy lilahagyma
fokhagyma
friss rozmaring
egész tarkabors
só, szükség szerint
olívaolaj
egy jó adag türelem

A kecskesajtot kis kockákra vágjuk, a hagymát és a fokhagymát vékonyan felszeleteljük, a rozmaring leveleket lehúzzuk az ágakról.
Ezután mehetnek az üvegbe. Egy sor sajt, erre a hagyma és a fokhagyma, majd a bors és a rozmaring. Csak akkor sózzuk meg, ha nem elég sós a sajt. Addig folyatatjuk a rétegezés, amíg az üveg meg nem telik. Ezután felöntjük az olajjal és a hűtőben egy hétig érleljük, ha bírunk annyit várni. Friss kenyérrel a legfinomabb.

Megjegyzések

  1. Uh, mit csinálj ennyi kecskesajttal? Házi, friss, még meleg bagettel be kell tolni jól. :)
    Ha gondolod, van egy jó séf ismerősöm, aki Pécs környékén "nevelgetett" egy kecskesajtos embert, hogyan lehet valóban jó kecskesajtot készíteni francia módra; megkérdezhetem, hátha elárul pár trükköt.

    VálaszTörlés
  2. szerintem biztos tudna hasznosítani egy pár ötletet, várom...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések