Őszre várva


Lassan beköszönt az ősz és vele az az időszak, amikor nehezebb sült húsok kerülnek terítékre. Az egyik nagy kedvencem a konfitált kacsacomb (ennek receptjét majd később osztom meg veletek), amelyhez számomra nélkülözhetetlen kiegészítő a gyümölcsös chutney. Néhány éve próbáltam először elkészíteni és annyira megszerettem, hogy azóta nem telik el úgy nyár, hogy ne gondoskodjak néhány üvegről.
A chutney szinte bármilyen gyümölcsből elkészíthető és mindenki a saját ízlése szerint fűszerezheti. Én ezúttal a nagy kedvencre, a szilvásra szavaztam.

Szilvachutney

Hozzávalók:
1 kg szilva
8 dkg vaj
40 dkg lilahagyma
3 evőkanál barna cukor
2-3 szem csillagánizs
1 rúd fahéj
7-8 szem kardamom mozsárban összetörve
2 csili paprika kimagozva és feldarabolva
kis darab gyömbér lereszelve (hüvelykujjnyi)
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl vörösbor
2 evőkanál fehér balzsamecet vagy fehérborecet
só és frissen őrölt bors

A cukorból karamellt készítünk (nem kell kevergetni, csak hagyni, hogy a cukor elolvadjon), majd beletesszük a vajat és a kardamomot. Ezután beledobjuk a karikára vágott hagymát és 20-25 percig karamellizáljuk.  Ha kellően megpuhult a hagyma, mehetnek bele a fűszerek (csillagánizs, fahéj, reszelt fokhagyma, csili, gyömbér, só, bors), majd felöntjük a borral és az ecettel. Ezután tesszük bele a kimagozott és félbevágott szilvákat. Jól  megkeverjük, és addig főzzük, amíg a szilva szét nem esik. Ha megfőtt a chutney, még melegen sterilizált üvegekbe tesszük és jól bebugyolálva, az üvegeket fejjel lefelé állítva hagyjuk kihűlni.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések