Zsömlék a mennyből


A minap kerti partyra voltunk hivatalosak és mivel nem tudtuk kivárni azt a 5-6 órás folyamatot, amely során néhány piromán részeg bolondozásából :) sertéspörkölt születik, éltünk Lacka barátunk figyelmességével, aki házi padlizsán krémet szervírozott a pult alól, amit valami isteni, szintén házi készítésű zsömlére kenhettünk. A mai postomban tehát ezt a gyors zsömle receptet osztom meg veletek. Hihetetlenül finom, könnyen elkészíthető és figyelem: nem kell tésztát sem dagasztani hozzá!!! A csillagánizs főzőiskola szíves hozzájárulásával közzéteszem tehát az eredeti  receptet, amin kivételesen most  én sem változtattam. A friss zsömlék szabadon felhasználhatók kencékhez, szendvicsnek, de simán, magukban fogyasztva is mennyeiek.

Gyors zsömle

Hozzávalók:
750 g liszt
5 g sikér (szejtán)
1 cs szárított élesztő
20 g só
600 g langyos víz
1 tk méz

Egy nagy keverőtálba kimérjük a lisztet és hozzákeverjük a sikért és az élesztőt. Ha már jól összekeveredett, hozzáadjuk a sót is. Egy másik edényben a mézet feloldjuk a vízben. Ezt hozzáöntjük a liszthez és egy fakanállal gyorsan összekeverjük. Nem kell kidolgozni, csak éppen hogy el kell keverednie az alapanyagoknak. Lefedjük folpackkal és kb. másfél órára a radiátor mellé tesszük, hogy jól megkeljen.  Most nyári melegben a szoba hőmérséklete is ideális volt.
Ha megkelt a tészta a sütőt 250 C-ra előmelegítjük és egy forró vízzel megtöltött tepsit teszünk az aljába.  A tészta nagyon ragacsos, de nem baj, mert ez így jó. Jól meglisztezzük a kezünket és kicsípünk belőle egy zsemlényit.  Fontos, hogy nem szabad gyömöszkölni, nehogy kinyomjuk belőle a levegőt.  Igyekezzünk minél kevesebb mozdulattal zsemlét formázni belőle. Sütőpapíros tepsibe tesszük, a tetejét keresztben bevágjuk ollóval és a tetejét vízzel megspricceljük.  Az előmelegített sütőbe toljuk és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Megjegyzések

  1. Arról nem is beszélve ugye, hogy kb. két óra elteltével is kérdéses volt még, hogy pörkölt lesz-e belőle vagy... fogpiszkáló... :) Mondjuk ehhez képest egész ehetőre sikeredett végül.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések