2011. szeptember 1., csütörtök

Zsömlék a mennyből


A minap kerti partyra voltunk hivatalosak és mivel nem tudtuk kivárni azt a 5-6 órás folyamatot, amely során néhány piromán részeg bolondozásából :) sertéspörkölt születik, éltünk Lacka barátunk figyelmességével, aki házi padlizsán krémet szervírozott a pult alól, amit valami isteni, szintén házi készítésű zsömlére kenhettünk. A mai postomban tehát ezt a gyors zsömle receptet osztom meg veletek. Hihetetlenül finom, könnyen elkészíthető és figyelem: nem kell tésztát sem dagasztani hozzá!!! A csillagánizs főzőiskola szíves hozzájárulásával közzéteszem tehát az eredeti  receptet, amin kivételesen most  én sem változtattam. A friss zsömlék szabadon felhasználhatók kencékhez, szendvicsnek, de simán, magukban fogyasztva is mennyeiek.

Gyors zsömle

Hozzávalók:
750 g liszt
5 g sikér (szejtán)
1 cs szárított élesztő
20 g só
600 g langyos víz
1 tk méz

Egy nagy keverőtálba kimérjük a lisztet és hozzákeverjük a sikért és az élesztőt. Ha már jól összekeveredett, hozzáadjuk a sót is. Egy másik edényben a mézet feloldjuk a vízben. Ezt hozzáöntjük a liszthez és egy fakanállal gyorsan összekeverjük. Nem kell kidolgozni, csak éppen hogy el kell keverednie az alapanyagoknak. Lefedjük folpackkal és kb. másfél órára a radiátor mellé tesszük, hogy jól megkeljen.  Most nyári melegben a szoba hőmérséklete is ideális volt.
Ha megkelt a tészta a sütőt 250 C-ra előmelegítjük és egy forró vízzel megtöltött tepsit teszünk az aljába.  A tészta nagyon ragacsos, de nem baj, mert ez így jó. Jól meglisztezzük a kezünket és kicsípünk belőle egy zsemlényit.  Fontos, hogy nem szabad gyömöszkölni, nehogy kinyomjuk belőle a levegőt.  Igyekezzünk minél kevesebb mozdulattal zsemlét formázni belőle. Sütőpapíros tepsibe tesszük, a tetejét keresztben bevágjuk ollóval és a tetejét vízzel megspricceljük.  Az előmelegített sütőbe toljuk és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

1 megjegyzés:

  1. Arról nem is beszélve ugye, hogy kb. két óra elteltével is kérdéses volt még, hogy pörkölt lesz-e belőle vagy... fogpiszkáló... :) Mondjuk ehhez képest egész ehetőre sikeredett végül.

    VálaszTörlés