Tök könnyű


Sajnos vége a nyárnak. Hiába van napközben még strandidő, az esték igencsak hidegek már. Igen, beköszöntött az ősz. De sebaj, mert ha ősz, akkor jön a sütőtök szezon. Tavaly rengeteg sütőtököt ettünk többféle verzióban és azt hiszem ez az idén sem lesz másként. Kaptunk a nagyszülőktől két szép nagy tököt, úgyhogy máris nekikezdtem egy könnyen elkészíthető tortának, ami az illatával igazi őszi hangulatot varázsolt a lakásba.

Sütőtökös torta

Hozzávalók:
40 dkg hámozott sütőtök
35 dkg cukor
4 tojás
30 dkg liszt
2 púpos kiskanál sütőpor
csipet só
két marék dió vagy mandula durvára vágva
1 kávéskanál fahéj
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
1,7 dl olaj

A tököt nagy lyukú reszelőn lereszeljük vagy robotgépben felaprítjuk. Hozzáütjük a tojásokat, majd belekeverjük a többi hozzávalót is. Én az egészet robotgépben csináltam, így kb. 5 perc alatt összeállt a tészta. Kivajazzuk a tortaformát, beleöntjük a tésztát és180 C-os előmelegített sütőben kb. egy óra alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e.
A tetejére tehetünk cukormázat. Az enyém sajnos lefojt, mert nem volt elég sűrű. A cukormázhoz egy lime levét lereszeljük és belecsavarjuk a levét is. Adunk hozzá egy kanál tejfölt és annyi porcukrot szórunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. A tetejét szárított levendulával díszítjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések