Az én kávéimádatom


A kávé nekem olyan, mint Gombóc Artúrnak a csoki. Lehet kapucsínó, lehet hosszú kávé, lehet fűszerezve, lehet csokiba mártva vagy süteménybe sütve. Az ébredés elképzelhetetlen nélküle és ebéd után is kötelező egy fekete.
Az alábbi süti elsősorban a fentieknek, másodsorban pedig egy ismert gasztroblogban közzétett versenyfelhívásnak köszönhető.
Aki egy kicsit is szereti a kávét, ígérem nem fog csalódni.

Kardamomos kávészelet

Hozzávalók

Tészta:
6 db tojásfehérje
20 dkg darált dió 
12 dkg cukor
3 ek rétesliszt
fél csomag sütőpor

Krém:
12 dkg  vaj
20 dkg cukor
6 db tojássárgája
12 dkg  étcsokoládé
1,5 dl feketekávé ,  
1/2 tk fahéj
1 csomag vaníliás cukor 
 fél teáskanál őrölt kardamom
a díszítéshez néhány pörkölt kávészem (én csokival bevontat használtam)

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot. Belekeverjük a diót, a lisztet és a sütőport. Kivajazott közepes tepsibe tesszük és 170 C-os előmelegített sütőben 25 percig sütjük.

A tojássárgáját kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládét és a kávét. Folyamatos kevergetés mellett gőz fölött sűrűre főzzük. Hozzákeverjük a vaníliát, a fahéjat és az őrölt kardamomot. Ha kihűlt összekeverjük a habosított vajjal és a krémet rákenjük a tésztára.
A kihűlt süteményt szeletekre vágjuk és minden szeletet egy-egy kávészemmel díszítünk.

Megjegyzések

  1. Szia! Elkészítettem (volna) a süteményt, de valami nem stimmelt. Vagy a 170 fok nem volt elég, vagy a 25 perc, mert a tésztából csak egy elázott, összeesett szivacsos izé lett. A tepsi közepes, már ha a közepes alatt ugyanazt értjük, a hab tökéletes volt, a sütő meleg, és mindent pontosan kimértem. A sütőpor egyáltalán nem lépett működésbe. Biztos, hogy mindent pontosan írtál le, és nem csak nagyjából? Köszi a választ.

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Nem tudom sajnos hogy mi lehetett a gond. Elég régen készítettem, de az biztos, hogy a recept az jó. Egy régi gázsütőben késztettem és ilyen lett. Lehet, hogy tovább kellett volna a sütőben tartanod. Sajnálom, hogy nem sikerült. Megcsinálom a napokban, mert én is kíváncsi vagyok rá.

    VálaszTörlés
  3. Köszi a választ :) Ja és egyébként a színe sem ilyen volt, inkább rózsaszínes, de semmiképp sem ilyen sötét barna. Lehet, hogy a sok tojásfehérje miatt fontos, hogy milyen minőségű a tojás...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések