2011. május 28., szombat

Nem piskóta...


...vagy mégis. Gyerekkorom esős vasárnapjain, amikor nem volt otthon semmi édesség, anyukám mindig egy gyors piskótatekerccsel csillapította cukoréhségünket. Tojás mindig volt otthon tyúkjaink jóvoltából, a baracklekvár pedig nagy mennyiségben sorakozott a kamra polcain.
A mai borongós idő előcsalta a régi emlékeket és az ilyenkor szokásos kötelező délutáni alvás után én is összedobtam egy piskótatekercset a régi recept alapján. 
Tudom, hogy ebben a receptben nincs semmi különleges, de olyan finomra sikerült, hogy gondoltam megosztom veletek.


Kakaós piskótatekercs narancslekvárral

Hozzávalók:
6 db tojás
18 dkg cukor
1 rúd vanília
7,5 dkg liszt
7,5 dkg étkezési keményítő
1,5 tk sütőpor
3 ek kakaópor
1 csipet só
narancslekvár

A tojások sárgáját 6 evőkanál vízzel és a cukorral habosra keverünk. Hozzáadjuk a csipet sóval keményre felvert tojásfehérjét és a vanília kikapart magját. A sütőporral elvegyített lisztet, keményítőt és kakaót rászitáljuk majd óvatosan összekeverjük. A piskótamasszát kivajazott nagyméretű tepsibe kenjük és 200 C-ra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
A kisült tésztát még melegen a liszttel megszórt konyharuhára borítjuk és feltekerjük. Ha kihűlt megkenjük lekvárral, a tetejét porcukorral meghintjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése