Sós almás


Nem tudom ti hogy vagytok vele, de az almás sütiket én egyszerűen nem tudom megunni. Az alábbi sütit ezúttal egy kis sós karamellel bolondítottam meg, ami sütéskor enyhén kicsurog a mini pitékből és rásül a tésztára. Kár hogy nem érzitek az ízét és az illatát, mert ennek higgyétek el nem lehet ellenállni. A lényeg, hogy az alma, amit használtok mindenképpen savanyú legyen, a tésztába pedig ne tegyetek cukrot, kizárólag csak sót és ha van otthon meyer citrom, azzal locsoljátok meg a tölteléket. Mi szóltok?


Sós karamelles mini almás piték

Hozzávalók:
a tésztához:
350 g liszt
1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
170 g jéghideg vaj
3 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
2 zöldalma apró kockára vágva (Granny Smith)
1 teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál barna cukor
2 teáskanál liszt
fél citrom leve
4 szem bolti vajkaramella
sópehely
1 tojás felverve
a tetejére barna cukor

A tésztához a lisztet, a sót és a sütőport összekeverjük. Belekockázzuk a vajat és összemorzsoljuk, vagy késes robotgépben morzsásra keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt és tésztává gyúrjuk. Nem szabad sokáig gyúrni, mert akkor nem lesz ropogós a tészta. Éppen csak össze kell állnia. Folpackba csomagoljuk és a hűtőben fél órát pihentetjük.
Az almát kukoricaszem nagyságúra kockázzuk és összekeverjük a liszttel, cukorral, fahéjjal és a citromlével. A vajkaramellát felkockázzuk. 
Kivesszük a tésztát a hűtőből és 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Kis köröket szaggatunk belőle (én 8 cm átmérőjűt csináltam). A körök közepére halmozzunk 1,5 teáskanálnyi almát, ráteszünk 2-3 szelet karamellt és megsózzuk. A tetejének a tésztáját három helyen bevágjuk, az alsó kört körben felvert tojással megkenjük és ráhelyezzük a tetejét. A széleit villával lenyomkodjuk, majd a többi tésztát is ugyanígy megtöltjük. A mini pitéket lekenjük tojással, megszórjuk egy kevés barna cukorral és 200 C-os előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. A kifolyó karamellt nehogy kidobjátok, az a cukrászé.:)



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések