Nyári fuvallat


Nagyon régóta ígérem már ezt a receptet, de végre eljutottam odáig, hogy megírjam nektek. Ez nem az az összekeverem, kisütöm és már kész is van jellegű édesség, de minden rászánt perc megéri a befektetést. Ez egy igazi nyári, savanykás jellegű desszert, amivel akár egy szülinapot is feldobhatunk. Ropogós tésztakosárban lágy túróhab, amin egy karakteres erdei gyümölcs ganache pihen és ezt a ruby namelaka koronázza meg, ami  tulajdonképpen egy lágy csokikrém. 


Túrós erdei gyümölcsös tart 

Hozzávalók (2 db 20 cm átmérőjű és 2 cm magas tart karikához):
a tésztához:
270 g liszt
34 g darált mandula
100 g porcukor
160 g vaj
1 nagy (L-es) tojás
csipet só
a ruby namelaka-hoz:
136 ruby csoki
2,5 g zselatin
13 g víz
80 g tej
4 g glükóz
125 g tejszín
a túrókrémhez:
175 g túró
60 g porcukor
30 g citromlé
3 g zselatin
15 g víz
110 g tejszín
1 citrom reszelt héja
a gyümölcs ganache-hoz:
160 g fehér csoki
160 g erdei gyümölcs püré
10 g glukóz
a díszítéshez bogyós gyümölcsök


Először a namelaka-t készítjük el. A zselatint a hideg vízbe áztatjuk. A tejet és a glükózt felmelegítjük, beletesszük a megduzzadt zselatint majd a csokira öntjük. Ha elolvadt a csoki, felöntjük a tejszínnel és botmixerrel egyneműsítjük. Levegőt ne vigyünk bele, ne legyen buborékos. Én tettem bele egy csepp pink ételfestéket, mert nagyon halvány volt a színe. Folpackkal lefedjük, úgy hogy érintkezzen a felületével és hűtőben teljesen kihűtjük. A legjobb előző este elkészíteni.

Következik a tészta. A puha vajat a porcukorral kikeverjük (nem kell habosítani), hozzáadjuk a tojást, majd a száraz anyagokat. Ne keverjük sokáig, csak éppen hogy álljon össze a tészta. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük 2 órára. 
A tésztát kettéosztjuk, 2-3 mm vastagra nyújtjuk és a kivajazott tart karikákba tesszük. A szélét késsel levágjuk, hogy szép egyenletes legyen, majd a fagyasztóba tesszük 10 percre. Közben a sütőt 180 C-ra előmelegítjük. A tésztát kivesszük a fagyóból, az alját villával megszurkáljuk és aranybarnára sütjük. Félretesszük hűlni. Hogy be puhuljon majd fel a tészta, kenjük ki a belsejét olvasztott fehér csokival.

A túrókrém következik. A túrót a porcukor felével elkeverjük. A zselatint a hideg vízbe beáztatjuk. A citromlevet a maradék cukorral felmelegítjük és beletesszük a zselatint. Ráöntjük a túróra és hozzáadjuk a citromhéjat is. Botmixerrel a túrós masszát összetörjük, majd belekeverjük a habbá vert tejszínt. A túrót a tésztalapra símítjuk.

A ganache-hoz a gyümölcspürét és a glükózt felmelegítjük és a csokira öntjük. Ezt is botmixerrel egyneműsítjük, de ne vigyünk bele levegőt. Ráöntjük a túróra és körbe körbe forgatva elterítjük rajta. 

A namelaka-t kézi habverővel kissé fellazítjuk, csillagcsöves nyomózsákba töltjük és körbenyomjuk a tartot. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések