Könnyű málna
Mint ahogy az a posztjaimból kiderült, az utóbbi időben nagy kedvenceim lettek a mousse torták. Szeretem őket, mert az ízük könnyed, a készítésük igazi kihívás és ízben teljesen más kategóriát képviselnek, mint a hagyományos torták. Szerintem nem túlzok, ha azt állítom ők a torták Maserati-i, de minimum Ferrari-i. Nem nagyon szoktam ilyen típusú bejegyzéseket közzétenni itt a blogon, mert nem szeretem mások receptjét sajátomként feltüntetni, de ezúttal kivételt teszek. Egyrészt azért, mert ez három recept általam összegyúrt verziója, a saját ízlésemre alakítva, másrészt pedig azért, mert az egyik legnépszerűbb posztom volt az instán.
Málnás túrómousse torta
Hozzávalók:
a piskótához:
100 g vaj
100 g porcukor
100 g tojás
100 g liszt
1/2 citrom reszelt héja
a túrómousse-hoz:
175 g túró
60 g porcukor
100 ml tejszín
1/2 citrom reszelt héja és leve
4 g zselatin
a joghurtos málnához:
115 g málnapüré
115 g görög joghurt
50 g cukor
5 g zselatin
100 g tejszín
a tetejére:
100 g málnapüré
30 g cukor
2 g zselatin
a tetejére:
100 g málnapüré
30 g cukor
2 g zselatin
A vajas piskótához a vajat a porcukorral habosra keverjük. A tojást villával összekeverjük és fokozatosan a vajas részhez adagoljuk. Ezzel is jól kikeverjük. Végül belereszeljük a citrom héját és a lisztet, amit spatulával dolgozunk bele. Sütőlapra két 18 cm átmérőnél kicsit nagyobb kört kenünk a tésztából és 180 C-os előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Félretesszük hűlni. Ha kihűlt 18 cm-es kört szúrunk ki belőle. Az egyiket a tortakarika aljára tesszük.
A túrós részhez a túrót áttörjük, a porcukor felével és a citrom héjával összekeverjük. A zselatint egy kevés hideg vízben megduzzasztjuk. A citrom levét a maradék cukorral felmelegítjük és feloldjuk benne a zselatint. Elkeverjük a túróval. Végül a tejszínt habbá verjük és óvatosan a túróhoz keverjük. Ráöntjük a piskótára és rátesszük a következő lapot.
A joghurtos málnához a málnapürét felmelegítjük a cukorral. A zselatint hideg vízbe áztatjuk és a meleg málnában feloldjuk. Belekeverjük a joghurtot és a habbá vert tejszínt. Ezt öntjük a második lapra. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
A tetejére az eredeti tortának fehércsoki glaze-t tettem, de mivel nekem ez mindig van a fagyasztómban így pontos mennyiséget egy ekkora tortához nem tudok írni. Helyette nagyon jól passzol rá a málnazselé.
A málnát a cukorral összemelegítjük és elkeverjük benne a megduzzasztott zselatint. Hűlni hagyjuk, majd a torta tetejére öntjük.
Szia! Segits kerlek,hogy hol tudok olyan foliat venni amivel a mousse tortak keszitesenel a format belulrol kibelelhetem?nagyon koszonom!!
VálaszTörlésSzia! Segits kerlek,hogy hol tudok a mousse tortakhoz foliat venni,amivel a format belulrol korbe tudom belelni? Nagyon koszonom!!
VálaszTörlésTorta wax névén keress rá!
TörlésSzia! Vagy vastag fóliát, mondjuk írásvetítő fóliát méretre tudsz vágni.
Törlés