Mogyi csoki


Előző életemben minden bizonnyal mókus lehettem, ugyanis rajongok a mogyoróért, meg egyébként minden csonthéjasért. Amikor elkezd a mogyoró pirulni a serpenyőben, az illatoktól szinte összefut a számban a nyál. Ma egy mogyorós csokis habcsókos tortát hoztam nektek, aminek a tésztája csodálatosan puha (és nincs benne liszt, ám annál több cukor:)), a tetején lévő mogyorós habcsók pedig ropogós és illatos. Egy kicsit összeesett, ami miatt szomorkodtam is ezért legközelebb 5 percig még sütöm, de Kakaórocker szerint ez pont így jó, mert szaftos a tésztája. 


Mogyorós habcsókos csokitorta

Hozzávalók:
a csokitortához:
25 dkg vaj
3/4 csészényi barna cukor
6 tojás
12 dkg csokoládé olvasztva
vaníliakivonat

a habcsókhoz:
4 tojás fehérje
1 csészényi (2,5 dl) mogyoró+1 maréknyi, de ezt nem kell pirítani
5 dkg darált csokoládé
1 evőkanál kukoricakeményítő
16 dkg porcukor

A tortához kivajazunk egy normál méretű tortaformát és aljába sütőpapírt teszünk. A mogyorót egy száraz serpenyőben megpirítjuk és félretesszük hűlni.
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd a tojások sárgáját egyenként hozzáütjük. Beletesszük a vaníliát, majd jól elkeverjük az olvasztott csokival. A tojások fehérjét egy csipet cukorral habosra verjük és óvatosan a csokis masszához forgatjuk. Beleöntjük a kivajazott formába és 180 C-os sütőben 25 percig sütjük. 

Közben elkészítjük a habcsókot. A mogyorót egy konyharuhába tesszük és összedörzsöljük, hogy a héja lejöjjön róla, majd durvára aprítjuk. Összekeverjük a csokival és a kukoricakeményítővel. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd kanalaként hozzáadjuk a porcukrot. A legvégén beleforgatjuk a mogyorós keveréket.A félig megsült tortát kivesszük a sütőből és rákanalazzuk a habcsókot. Visszatoljuk a sütőbe és újabb 25-30 percig sütjük, amíg a habcsók a tetején szép világosbarnára sül. Amikor megsült, kivesszük a sütőből, 10 percig rácson pihentetjük és levesszük a tortakarikát. Hagyjuk tovább hűlni és csak utána szeleteljük.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések