2016. július 27., szerda

A legcsodálatosabb gyümölcs


Igazából nem akartam erről egy külön bejegyzést írni, hiszen egy salátát tényleg bárki össze tud dobni, de aztán rájöttem, hogy ez bizony nem egy mindennapi saláta…. Tele van olyan sok-sok nyári finomsággal, hogy ezt a könnyed kis gyönyörűséget, egymás után két napon is elkészítettem gyors egymásutánban. És, hogy mi benne annyira különleges? A levendulaméz, aminek az íze és az illata a mezőre repít, a gorgonzola (dolce), amit szigorúan szobahőmérsékleten tálaltam a krémes állag érdekében, a fekete erdei sonka, ami a füstös illatával mindig elcsábít és a legszebb gyümölcs a füge, ami olyan édes, hogy a puszta gondolatától is összefut a nyál a számban. Most mondjátok meg: ellen tud ennek állni bárki is??


Fügés-sonkás saláta

Hozzávalók (2 főre):
szívsaláta
fodros levelű saláta
4 szem füge
8 vékony szelet füstölt vagy érlelt sonka
5 dkg gorgonzola (dolce)
dió
az öntethez:
1 kiskanál mustár
2 kiskanál levendula méz
2 kiskanál balzsamecet
só,bors
5-6 kiskanál olívaolaj

A salátát megmossuk és megszárítjuk. A fügéket négybe vágjuk. a diót nagyobb darabokra tördeljük. Az öntet hozzávalóit egy üvegbe töltjük és összerázzuk. Sűrű öntetet kapunk és ha szükséges még sózzuk és öntünk hozzá olajat. Megöntözzük vele a salátát, egy keveset meghagyunk, hogy a fügét is ezzel ízesítsük. A saláta tetején szétosztjuk a fügét, rászórjuk a diót, a sajtot rácsipkedjük, a sonkát pedig összegöngyölve mellé tesszük. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése