Nem számít a hőség


Újabb kenyérrel jöttem, hiszen kenyeret sütni jó. Mondjuk nem biztos, hogy ebben a melegben bárki lenne annyira őrült, mint én, hogy nekiáll beizzítani a sütőt, de nálam ez nem számít. Az a szerencse, hogy ezt a tésztát (a foccaciához hasonlóan) nem kell gyúrni, egyszerűen csak összekeverni és óránként hajtogatni. Gyakorlatilag ugyanúgy működik minden mint a foccacia esetében, csak végül nem laposra nyomkodjuk, hanem sok liszttel kenyérformára alakítjuk és kissé megcsavarjuk. A rozsliszt olyan különlegesen finom ízt ad neki, hogy első kóstolásra bizony senki nem tudta megmondani, mitől is ennyire finom ez a kenyér. 


Rozsos ciabatta

Hozzávalók:
350 g kenyérliszt
50 g teljes kiörlésű roszlisz
4 g friss élesztő
320 ml langyos víz
1,5 teáskanál só
olívaolaj

A lisztet szitáljuk egy tálba és keverjük bele a sót. A vízben oldjuk fel az élesztőt. Az élesztős vizet öntsük a liszthez és egy fakanál segítségével jól keverjük össze. Nem kell gyúrni, dagasztani, annyi kell csak, hogy összeálljon a tészta. Öntsünk a tészta köré olívaolajat, egy kicsit emeljük meg a tésztát, hogy befolyjon alá. Folpackal légmentesen zárjuk le. 1 óra múlva hajtogassuk át a tésztát. Óvatosan nyúljunk alá a tésztának az egyik oldalán majd hajtsuk fel a közepéig. Ezt ismételjük meg a szemközti oldallal is. Forgassuk el a tálat 90 fokkal, majd ismét hajtogassunk. Fedjük le újra és pihentessük egy órát. A hajtogatást és a kelesztést ismételjük meg még kétszer. A megkelt tésztát borítsuk egy vastagon meglisztezett deszkára és osszuk ketté. Formázzunk belőle hosszúkás kenyeret és a két végét ellenkező irányban csavarjuk meg. Közben ha szükséges lisztezzük meg a deszkát még. Tegyük sütőpapíros tepsire és fedjük le konyharuhával. Mindig óvatosan bánjunk a tésztával, a keletkező légbuborékokat próbáljuk ne tönkretenni.  Újra hagyjuk kelni 30 percet, majd melegítsük elő a sütőt 220 C-ra és tegyünk be alulra egy üres tepsit.
30 perc után toljuk a sütőbe a tepsit, az üres tepsibe pedig öntsünk forró vizet. Gyorsan csukjuk be az ajtót és süssük 15-20 perc alatt készre. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések