Krémes húsvét


Húsvétkor is érdemes bevetni a klasszikus édességeket, így én most mézes krémessel készülök az ünnepekre. Lesz még más is, de az egyelőre maradjon meglepetés. Hogy egy kis különlegességet vigyek bele, a krémet narancshéjjal és narancsvirágvízzel ízesítettem, a tetejét pedig cukorral pirított dióval díszítettem a ropogós hatás miatt. Fantasztikus lett az összhatás, hiszen a baracklekvár nagyon jól harmonizál a narancsvirágos krémmel. 


Mézes krémes keleti hangulatban

Hozzávalók:
a tésztához:
60 dkg liszt
1 csipet só
1 teáskanál szódabikarbóna
12,5 dkg vaj
2 evőkanál méz
12 dkg porcukor
2 tojás
1 dl tej
a krémhez:
4 dl tej
8 dkg gríz
1 narancs reszelt héja
löttyintésnyi narancsvirágvíz
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
15 dkg baracklekvár
a tetejére:
10 dkg étcsokoládé
2 dkg vaj
0,5 dl tejszín
a grillázshoz:
5 dkg dió nagyobb darabokra tördelve
5 dkg barna cukor



Először a tésztát készítjük el. A lisztet összekeverjük a sóval és a szódabikarbónával. Hozzámorzsoljuk a vajat, amit késes robotgéppel gyorsabban kivitelezhetünk. A mézet, a porcukrot, a tojást és a tejet elkeverjük, majd a lisztes morzsához öntjük és egyneművé gyúrjuk. 20-25 percet szobahőmérsékleten pihentetjük. 
Miközben pihen a tészta elkészítjük a krémet és a grillázst. A krémhez a tejet felmelegítjük, majd hozzákeverjük a grízt és belereszeljük a narancs héját. Amikor besűrűsödött, löttyintünk bele egy kis narancsvirágvizet, majd félretesszük hűlni. Ha kihűlt a vajat cukorral habosra keverjük és a grízes krémmel összekeverjük. 
A grillázshoz a cukrot karamellizáljuk és hozzáadjuk a diót. Még egy kicsit kevergetjük, majd olajozott tepsire vagy szilikonlapra öntjük. Minden karamellkészítés közben késztetést érzek, hogy megkóstoljam, de meg ne próbáljátok, mert a cukor iszonyat forró és leégeti a szátokat. Ezt is hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt késes robotgépben durvára daráljuk.
A tésztát négy részre osztjuk és 20*30-as lapokat nyújtunk belőlük. 180 C-os előmelegített sütőben 6-8 perc alatt zsemleszínűre sütjük. Vigyázzunk, mert a méz miatt hamar megbarnul. Ha kisült mind a négy lap, félretesszük hűlni. 
Amikor kihűltek a lapot a grízes krém felét az egyik lapra kenjük, majd befedjük a következő lappal. Erre jön a baracklekvár, újra egy lap, majd megint a grízes krém következik és befedjük az utolsó lappal. A csokoládét, a tejszínt összeolvasztjuk, majd belekeverjük a vajat és bevonjuk vele a süti tetejét. Megszórjuk a tetejét a grillázzsal és egy napig pihentetjük, hogy a lapok megpuhuljanak.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések