Idei kedvenc:kávé+dió


Rengeteg dió van a kamránkban, amit még ősszel hordtak össze a mókusok. :)  Nem is aggódom különösebben, mert a következő diószedési szezonig bőven kitart a készlet. Így hát készüljetek, mert addig is nem kevés diós recepttel örvendeztetlek majd meg benneteket. Legutóbb például egy kávés diótortával leptem meg a családot, ami annyira könnyed és krémes volt, hogy nem tartott sokáig. Zenghetnék ódákat róla (mert simán lehetne), de már túlzásnak érezném, minden egyes recept után. Mondjuk ezt most tényleg ne hagyjátok ki! :)


Kávékrémes diótorta

Hozzávalók:
a tésztához:
6 tojás
100 g barna cukor
50 g porcukor
120 darált dióbél
55 g zsemlemorzsa
1 citrom reszelt héja
1 csipet só
a krémhez:
50 g barna cukor
2 evőkanál kukorica keményítő
1 csésze (236 ml kávé, presszó felengedve forró vízzel)
30 g étcsoki darabokra törve
1 evőkanál vaj
vaníliakivonat
200 ml tejszín
egész diószemek a díszítéshez

Először a tortalapot készítjük el. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgájához hozzáadjuk a barna cukrot és habosra keverjük. A darált dióbelet összekeverjük a zsemlemorzsával és a citromhéjjal. A tojások fehérjét a csipet sóval habosra verjük, majd kanalanként hozzákeverjük a porcukrot. Amikor már szép fényes, a dióval felváltva a felvert tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy ne törjük össze a habot. Kivajazott 26 cm-es tortaformába öntjük és 35-40 perc alatt készre sütjük. Nekem nagyon elkezdett pirulni a teteje, ezért fóliát terítettem rá. A vége felé tűpróbával ellenőrizzük, és ha még nedves a közepe süssük tovább. Ha megsült kivesszük és rácson teljesen kihűtjük.

A krémhez a cukrot, a keményítőt, a kávét és a csokit egy lábosba tesszük és lassan elkezdjük melegíteni. Folyamatos keverés mellett besűrítjük, hozzáadjuk a vaníliát és a vajat, de már nem melegítjük tovább. Pudingszerű lesz az állapota. Folpackot terítünk a tetejére, hogy ne bőrösödjön és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, a jéghideg tejszínt kemény habbá verjük és a pudinghoz keverjük. Betesszük a hűtőbe fél egy órára, hogy dermedjen egy kicsit. 

A tortalapot kettévágjuk, megkenjük a közepét a krém kevesebb mint felével. Ráborítjuk a másik lapot, majd az oldalát és a tetejét is bevonjuk a maradék krémmel. A tetejét az egész diószemekkel díszítjük és tálalásig a hűtőbe tesszük.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések