Xmas trüffel


Minden évben valami kis házi készítésű aprósággal kedveskedünk az óvó néniknek karácsonyra. Kislányom mindig nagy izgalommal várja azt a pillanatot, mikor a közösen készített finomságokat átadhatja nekik. Az idén trüffelgolyókat csináltuk, amelyek elkészítésében a gyerekek is tevékenyen részt vehetnek, hiszen annyira könnyű és élvezetes az alkotás. Én idén egyből dupla adaggal kezdtem, hogy más is élvezhesse ezeket az isteni karácsonyi ízeket.


Mogyorós trüffelgolyók

Hozzávalók (15 db-hoz):
30 g török mogyoró
1 púpos evőkanál porcukor+ 1 teáskanál a hempergetéshez
60 ml tejszín
50 g marcipán
60 g étcsokoládé

A mogyorót száraz serpenyőbe tesszük és enyhén megpirítjuk. Ha kissé kihűlt leszedjük a héját, ilyenkor könnyen lejön, de nem baj ha egy kicsi marad rajta.
Visszatesszük a serpenyőbe és hozzákeverjük a porcukrot és hagyjuk karamellizálódni. Egy szilikon lapot vagy serpenyőt vékonyan kiolajozunk és erre borítjuk a cukros mogyorót. Hagyjuk megszilárdulni. Ha kihűlt, késes robotgépbe tesszük és átdaráljuk. 
A tejszínt felmelegítjük, majd belecsipkedjük a marcipánt és addig kevergetjük míg elolvad. Beletördeljük a csokoládét és ezt is hagyjuk benne elolvadni. Ha szükséges egy kicsit tegyük még vissza a tűzhelyre. Amikor a csoki is elolvadt, öntsük bele a cukrozott darált mogyoró egyharamdát és jól keverjük el. Tegyük hűtőbe megszilárdulni. 
Amikor keményre szilárdult vegyük ki a hűtőből és formázzunk belőle kis golyókat. A maradék mogyorót keverjük össze a porcukorral és ebben hempergessük meg a trüffeleket. 

Mákos fehércsokis trüffelgolyók

Hozzávalók (20 db-hoz):
60 ml tejszín
50 g marcipán
100 g fehér csokoládé
85 g darált mák
1 citrom reszelt héja
20 szem aszalt meggy
a hempergetéshez:
20 g darált mák
10 g porcukor

A tejszínt melegítsük fel, majd csipkedjük bele a marcipánt. Kevergessük, amíg elolvad a marcipán, majd tördeljük bele a csokoládét. Amikor elolvadt a csokoládé reszeljük bele a citromhéját és keverjük bele a mákot. Hűtőbe tesszük hűlni. Amikor megszilárdult, kis golyókat formálunk belőle, a közepébe dugunk egy szem aszalt meggyet és meghempergetjük a porcukros mákban.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések