A karácsonyi fűszerek harmóniája



Eleged van már a karácsonyi főzés gondolatától, egyenesen rettegéssel tölt el, hogy hogyan is készül majd el minden időre az ünnepi asztalra, ne adj isten szeretnél te is kicsit pihenni, ünnepi hangulatba kerülni a rokonok rohama előtt? A legjobb megoldás, ha az ünnepi  ebéd vagy vacsora végére egy olyan desszerttel készülsz, ami egyrészről pikk-pakk összedobható, másrészről jóelőre elkészíthető. Ez egy mennyei ízű fűszeres panna cotta, aminek a tetején egy kis mézeskalácsmorzsa csücsül. Szerintem tökéletes, ráadásul látványos választás egy laktató karácsonyi ebéd után, főleg ha ilyen kis adagokban készítitek.


Narancsos panna cotta mézeskaláccsal

Hozzávalók:
250 ml tejszín
250 ml tej
vaníliakivonat
1 rúd fahéj
2 hüvely kardamom
50g cukor
1 narancs lereszelt héja és leve
3 lap zselatin
mézeskalács
a díszítéshez filézett narancsdarabok

A tejet és a tejszínt egy tálba öntjük, majd hozzáadjuk a fűszereke, a narancs reszelt héját és cukrot. Forráspontig melegítjük, majd levesszük a tűzről és hagyjuk még pár percig, hogy az ízek összeérjenek. Vegyük ki belőle a fahéjrudat és a kardamomot, majd facsarjuk bele a narancs levét. 
A zselatin áztassuk be hideg vízbe, majd tegyük a tejszínbe és jól keverjük el. 
Öntsük ki poharakba és tegyük a hűtőbe legalább 4 órára, hogy megdermedjen. Tálaláskor törtük össze a mézeskalácsokat (vagy kekszet) és szórjuk a panna cotta tetejére. Filézett narancsdarabokkal díszítsük,




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések