Vénasszonyok gyümölcse



A szilvával és a meggyel is úgy vagyok, hogy simán, magában fogyasztva nem igazán szeretem, de sütiben, lekvárban, chutney-ban és minden egyéb másban bármikor jöhet. Najó, ez alól kivételt képez az óriás, kerek szemű, lila és piros színben pompázó, csodásan édes ringló, amely számomra az egyik legkedvesebb nyár végi, őszi gyümölcs. Ebből készült az alábbi torta is, amit a kardamom édeskés fűszeres íze tett tökéletessé. 


Kardamomos szilvatorta vaníliás öntettel

Hozzávalók:
a tortához:
300 g finomliszt
75 g olvasztott vaj
300 ml tejszín
200 g barna cukor+ egy kevés a szóráshoz
3 nagy tojás
1 csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
1/2 kiskanál őrölt kardamom (legjobb frissem mozsárban összetörve)
5 db ringló szeletekre vágva
5 dkg durvára darált dió
a díszítéshez porcukor
1/4 kiskanál só
az öntethez:
1/2 l tej
1 rúd vanília
2,5 evőkanál porcukor
5 tojás sárgája

A tortához verjük habosra a tojásokat a cukorral és a vaníliával. Egy külön tálban mérjük ki a lisztet, adjuk hozzá a sütőport, a citrom héját, a sót és a kardamomot. Amikor tojások kifehéredtek és habosak lettek óvatosan csorgassuk hozzá a vajat, úgy hogy közben folyamatosan keverjük. Ezután tegyünk bele egy kanál lisztet, majd egy kis tejszínt, közben jól keverjük el és folytassuk addig amíg az összes lisztet és tejszínt hozzáadtuk. Egy 24 cm-es tortaformát vajazzunk ki és öntsük bele a tésztát. A tetejét rakjuk ki a szilvával, szórjuk meg a cukorral és a darált dióval, majd toljuk 180 C-os előmelegített sütőbe. Kb. egy óra kell neki, hogy megsüljön, de közben azért ellenőrizzük, mert minden sütő más lehet. Ha megsült tegyük rácsra és hagyjuk hűlni. Amíg hűl a torta, készítsük el az öntetet.
A tejet tegyük egy kis edénybe a vaníliarúd kikapart magjával és a vaníliarúddal, majd a tűzhelyen melegítsük fel. Amíg melegszik a tej, a tojások sárgáját és a cukrot keverjük habosra. Amikor már elég meleg a tej, tehát nem forr, akkor vegyük ki a vaníliarudat és folyamatos kevergetéssel öntsük a a tojásos habhoz. Öntsük vissza a lábosba és tegyük alacsony lángra. Fokozatos keverés mellett sűrítsük be a mártást, de vigyázzunk nehogy összekapja a hő a tojást. 
A tortát tálaláskor szórjuk meg porcukorral és kínáljuk mellé a vaníliás öntetet.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések