A nyár kenyere

.
Még mindig a nyaralás emlékeiből tápláljuk lelkünket. A káptalantóti piacon járva egy fiatal lány szebbnél-szebb kenyereket kínált és nem volt kérdés, hogy a kóstoló után veszünk is egyet az általa készített finomságból. Többféle pékáru rejtőzött a kenyereskosarakban, de a választásunk egy kecskesajtos cukkinis kenyérre esett. Csodás puha belseje volt és olyan különleges íze, hogy simán, magában fogyasztva is tökéletes volt. Mondanom sem kell, hogy nem tartott sokáig az az egy darab, amit vettünk, így már alig vártuk a következő vasárnapot, hogy visszatérhessünk a piacra egy újabb példányért.
Hazatérve úgy gondoltam, én is  megpróbálom valahogy reprodukálni ezt a különleges ízvilágot. Limara receptjeit hívtam segítségül és végül a mediterrán kenyerére esett a választás, amit cukkinivel és kakukkfűvel ízesítettem. Brutálisan jóra sikerült a két kis vekni, ami elég sokáig eláll és puha marad a cukkini miatt. Ha pedig már nem annyira puha, meg lehet pirítani és egy kis vajjal fincsi reggeli lesz belőle. Indulhat a kenyérgyúrás?


Cukkinis-kakukkfüves kenyér

Hozzávalók:
50 dkg kenyérliszt (én félfehéret használtam, de jó a sima fehér is)
2 teáskanál só
3 dl víz
2  evőkanál olívaolaj
16 dkg öregtészta
12 g friss élesztő
1 evőkanál kakukkfű
1 kis méretű cukkini lereszelve

A hozzávalókat a cukkini és a kakukkfű kivételével keverőtálba (vagy kenyérsütőgépbe) tesszük és kézzel  vagy géppel dagasztani kezdjük. Amikor már szép sima felületű a tésztánk hozzáadjuk a reszelt cukkinit és a kakukkfüvet és pár perc alatt a tésztába dagasztjuk. Mivel a cukkini levet ereszt kissé nedvesebb lesz a tésztánk, de semmi gond mert jól lisztezett deszkán még egy kicsit átgyúrjuk. Visszatesszük a tálba, letakarjuk folpackkal és  kb. 45 percig kelesztjük. A deszkát újra megszórjuk bőven liszttel, a tésztát kettéosztjuk és gömbölyítjük. 10 percig pihentetjük és kis cipókat formázunk a tésztából. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a cipókat, jól megszórjuk liszttel, letakarjuk tiszta konyharuhával és 50-60 perc alatt duplájára kelesztjük. 
Közben a sütőt 220 C-ra előmelegítjük és beteszünk egy üres tepsit a sütő aljába. A megkelt tésztát középen bevágjuk, betoljuk a sütőbe, a felmelegedett tepsibe 2-3 dl forró vizet öntünk, és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját, hogy a gőz ne tudjon megszökni. Kb. 40 percig sütjük, majd kivesszük és rácson kihűtjük.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések