Máxerelem


A nyaralás alatt valamilyen oknál fogva bevonzottam a mákos sütiket vagy inkább ők engem. A Liliomkert piacon járva egy szelet tökös-mákos rétessel kezdődött az egész és azóta tulajdonképpen nincs megállás. Tart tehát a mákszerelem és így nem volt kérdés, hogy én is készítek valamit a témakörben, így ezekkel a mákos tekercsekkel leptem meg uzsonnára tegnap a családot. Jó sok bennük a mák és az enyhén citromos ízesítéssel, tökéletes igazi vidéki feelingű finomság. Egyébként langyosan eszegetve ezeket a kis tekercseket a gyermekkorom jutott eszembe, amikor anyukám az ilyen a mostanihoz hasonló pocsék, nyálkás időben mákos és almás kaláccsal várt minket haza az iskolából, amolyan lélekmelegítőként.


Mákos tekercsek

Hozzávalók:
a tésztához:
500 g liszt
25 g olvasztott vaj
20 g olaj
3 dl langyos tej
60 g cukor
1/2 evőkanál szárított élesztő
a lekenéshez 1 tojás
a töltelékhez:
150 g darált mák
1 citrom reszelt héja
1,5 dl tej
10 dkg porcukor

A tésztához öntsük a langyos tejet egy nagy edénybe, adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk állni 5 percig, majd öntsük bele az olvasztott vajat és az olajat, a legvégén pedig a lisztet. Kezdjük el gyúrni a tésztát. Én géppel csináltam, mint mindig. Addig kell gyúrni, amíg a tészta elválik az edény falától. Fedjük le folpackkal és tegyük félre kelni legalább 1 órát. 
Amíg kel a tészta, készítsük el a tölteléket. A tejet forraljuk fel, a mákot keverjük össze a cukorral és a citromhéjjal. Ha felforrt a tej, öntsük bele a mákot, jól keverjük el és 1/2 percig még tegyük vissza a tűzre és kevergessük. Tegyük félre hűlni.
A tésztát osszuk két egyenlő részre és nyújtsuk ki cm-es téglalappá. Kenjük meg a máktöltelék felével és a hosszabbik felétől indulva tekerjük fel. Vágjuk nyolc részre a rudat és tegyük tepsire. Ugyanígy járjunk el a tészta másik felével is. 
A tojást keverjük el pár csepp tejjel vagy vízzel és kenjük le vele a tekercseket. Toljuk 180 C-es előmelegített sütőbe és süssük 30 percig, vagy amíg szépen megpirul a teteje. Nagyon finom reggeli vagy uzsonna lesz belőle. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések