Csillagok, csillagok



Ősszel, akár a mókusok, rengeteg mogyorót gyűjtöttünk jártunkban-keltünkben, ezért az utóbbi időben nagyon sok ebből készült süti kerül ki a konyhámból. Sajnos mostanság a boltokban elég húzóssá vált az ára, de az alábbi sütikhez szerencsére nem kell túl sok belőle, mégis valódi mogyorós ízorgiában lehet részünk. 
A családban a csokis verzió volt a kelendőbb, de nekem a mogyoróburkolatos ízlett a legjobban. Egy baj van csak velük, hogy túl gyorsan eltűnnek a kekszes dobozból, ezért karácsony előtt pár nappal újabb (lehet, hogy dupla) adagot fogok sütni , hogy legalább az ünnepek végéig kitartson. :) Tipp: Ha felhasználás előtt kicsit megpörkölitek a mogyorót, sokkal intenzívebb lesz az íze.


Mogyorós csillagok és kiflik

Hozzávalók:
300 g liszt
100 porcukor
150 g török mogyoró
200 g vaj
1 tojás sárgája
csipet só
vaníliakivonat vagy egy rúd vanília kikapart magja
1 evőkanál porcukor a hempergetéshez
10 dkg étcsokoládé

A mogyorót egy száraz serpenyőben megpirítjuk, majd ledaráljuk. Hagyjuk kihűlni.
Ezután a lisztet, 100 g darált mogyorót, a porcukrot, a vaníliát, a vajat és a sót robotgéppel morzsás állagúra keverjük, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját és ha szükséges akkor egy kis hideg vizet, majd összedolgozzuk. Hűtőbe tesszük néhány órára pihenni.
Kivesszük a hűtőből és megfelezzük. Az egyik felét 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk. A másik feléből kis golyókat gyúrunk, majd kifli alakúra formázzuk. 180 C-os előmelegített sütőben néhány perc alatt aranybarnára sütjük. 
A maradék mogyorót egy kanál porcukorral összekeverjük és még melegen a csillagokat megforgatjuk benne. 
A csokoládét megolvasztjuk és a kihűlt kis kiflik két végét megmártjuk benne.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések