Gyermekkorunk kedvencei


Bevallom mind a mai napig megdobban a szívem, ha egy bevásárláskor meglátom a boltok polcain a pilóta kekszet vagy a vaníliás karikát. Valahogy mindig a gyermekkorom jut eszembe, amikor nagy szó volt, hogy néha anyukám ilyen édességgel tért haza. Ezért hatalmas öröm lett rajtam úrrá, mikor az egyik receptfüzetben megláttam a házi vaníliás karika receptjét. Egy pillanatig sem gondolkoztam, hanem rögtön a tettek mezejére léptem és ez született belőle. Kicsit természetesen turbóztam az eredeti recepten és így az íze talán kicsivel még finomabb is lett mint az eredetié, mivel ez igazi vaníliából és csupa természetes hozzávalóból készül. Jó retrózást hozzá mindenkinek!

Vaníliás karika

Hozzávalók:
25 dkg vaj
25 dkg barna cukor
1 rúd vanília
4 tojás
1 citrom reszelt héja
1 mokkáskanál só
1 csomag sütőpor

Csokoládémázhoz:
20 evőkanál barna cukor
12 evőkanál víz
8 evőkanál kakaópor
4 evőkanál liszt
4 evőkanál olaj
pár csepp ecet

A tésztához való alapanyagokat összegyúrjuk. Kicsit ragacsos a tészta, de ez így jó. Folpackba csomagoljuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap meglisztezett gyúródeszkán 7-8 mm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát. Érdemes kettéválasztani, így könnyebb vele dolgozni. Elég sok liszt kell a nyújtáshoz, mert nagyon ragad a gyúródeszkára. 5 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle, majd a közepét is kiszúrjuk egy kb. 1-1,5 cm átmérőjű kiszúróval. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 175 C-os előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 160 C) 12-15 percig sütjük.
A csokoládémázhoz valókat egy lábasba tesszük és addig melegítjük, amíg a cukor fel nem olvad. A tűzről lehúzzuk és ha már langyos, akkor az olajat és az ecetet is belekeverjük.  A kisült karikákat a csokimázba mártjuk és hagyjuk dermedni. A csokimáz kicsit ragad, úgyhogy legközelebb valami mással fogok kísérletezni.

Megjegyzések

  1. Használj temperált csokoládét, akkor elméletileg nem szabad ragadnia. Majd ha hidegebb lesz, tarthatunk egy közös bonbonozást, és akkor temperálhatunk. :)

    VálaszTörlés
  2. Benne vagyok, mert már régóta álmodozom a bonbonkészítésről. Eszközöket te hozol:)

    VálaszTörlés
  3. Oké, van hozzá mindenem, mondjuk márványlapot felhajthatnál... :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések