Borozós estékre
Korábban már többször készítettem olyan tésztákat amelyekben a túró vagy a juhtúró az egyik fő hozzávaló (lásd itt és itt). Több okból is szeretem ezeket, egyrészről mert isteni az ízük, másrészről pedig mert jó sokáig puhák maradnak. Mivel a héten megérkezett az újabb kecskesajt szállítmány, ezért nem volt kérdés, hogy most ezzel töltöm az újabb bor(sör)korcsolyát.
Sós túrós kiflik
Hozzávalók:
25 dkg liszt
12,5 dkg túró
1 csomag sütőpor
0,5 dl tej
0,5 dl olaj
1 tojás
fél teáskanál só
a lekenéshez 1 tojás
töltelék: csíkokra vágott félkemény kecskesajt
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és egy órára a hűtőbe
tesszük pihenni. Ezután lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, és 16 szeletre
vágjuk. Mindegyik szeletbe egy-egy szelet sajtot teszünk és a vastagabb végénél
fogva feltekerjük kifli alakúra. A kiflik tetejét a felvert tojással lekenjük,
és 180 C-os előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Szia! Szeretném megkérdezni, hogy milyen vastagra, ill. inkább vékonyra szoktad nyújtani ehhez a tésztát?
VálaszTörlésKöszönöm!
Anita
Ja, és még egy... kb. milyen vastagra csíkozod a kecskesajtot? Csak mert én nem rég croissantba tettem, és panaszkodott a család, hogy nem találja benne... :)
VálaszTörlésSzia Anita!
VálaszTörlés2-3 mm vastagságúra szoktam a tésztát nyújtani és mivel nem olyan nagyok ezek a kiflik, így csak akkora sajtot teszek bele ami éppen belefér. Ez kb.5 cm hosszú és fél cm vastag. Croissantba mehet nagyobb darab is, amekkora csak belefér:).
Nagyon köszönöm, máris nekiállok! :)
TörlésJelentem, elkészült, és valóban nagyon finom lett. Viszont egy meglepetésben is volt részem: egyálatlán nem ismerem a kecskesajtot, most vettem először. Az első adag olyan trappista állagú (kicsit lágyabb) volt, a második, amit máshol vettem, inkább a fetára hasonlított. Vajon melyik volt az igazi? :)
TörlésHa mind a kettő fincsi volt, akkor igazi mindegyik.:) Én trappista állagúval készítettem.
VálaszTörlésÖrülök, hogy ízlett és remélem mást is kipróbálsz majd az oldalamról.