Nyugodtság karácsonyra


Szerintem nagyon fontos, hogy az ünnepi sütés – főzés semmiképpen se torkolljon végül hatalmas kapkodásba és álljunk ott december 24-én, fejünk felett összecsapó hullámokkal, hogy jaj ez sem lett készen, azzal sem állok még sehogy, úristen most mi lesz az ünnepi vacsorával stb…  Hiszen az ünnep lényege pontosan az, hogy át tudjuk venni azt a csodás, nyugodt, békés hangulatot, amiről maga a karácsony szól.
Ezért most egy olyan recept következik, amely akár már jó néhány héttel karácsony előtt elkészíthető és az íze pontosan úgy lesz az igazi, ha akár heteket is állni hagyjuk a kamrában.. Persze megkóstolni, rájárni néha ér, de tényleg csak módjával…:)


Karácsonyi stollen

Hozzávalók:
5 dkg hámozott mandula
5 dkg dió
30 dkg mazsola (többféle)
15 dkg kandírozott narancshéj
1 citrom
1 rúd vanília
50 dkg liszt
8 dkg barna cukor
3 dkg élesztő
1,5 dl tej
1 kávéskanál só
1 tojás
20 dkg vaj
½ kiskanál mézessütemény fűszer
A tetejére:
8 dkg olvasztott vaj
porcukor

Az élesztőt a tejben és egy kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk és beleöntjük a felfutott élesztőt. Hozzáadjuk a többi cukrot, a citrom reszelt héját, a vaníliát, a sót, a fűszert, a tojást és az olvasztott vajat. Ezeket jól összedolgozzuk. Akkor jó, ha közepesen kemény a tészta. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk és 40*30 cm nagyságúra nyújtjuk. A mazsolát, a narancshéjat és a durvára darált mandulát és diót összekeverjük, majd a tésztára szórjuk. A mazsolát előtte be lehet áztatni rumba, én ezt most kihagytam. A tésztát föltekerjük, és ovális rudat formálunk belőle. A szélet lenyomkodjuk, úgy hogy a közepe magasabb maradjon. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és letakarva 1 órán át kelesztjük. Ha megkelt, 160 C-os előmelegített sütőben kb. 1 órán át sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, alufóliával letakarjuk. Amikor kész, még melegen megkenjük az olvasztott vajjal és vastagon megszórjuk porcukorral.  Ha kihűlt fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük egy-két hétre, hogy az íze összeérjen.

Megjegyzések

  1. Hogy ez milyen isteni! :)
    Köszönöm a kóstolót! Nagyon Boldog Karácsonyt!

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy ízlett. Nektek is boldog karácsonyt!!!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések