Olasz meló - 2. évad


Ha pizzatésztáról esik szó, akkor minden valamire való szakács esküszik és állítja, hogy az övé az igazi, eredeti tradicionális olasz recept. Bevallom az én tésztám alapját Jamie Oliver receptje képezi. Az  elmúlt évek során jónéhány tészta receptet kipróbáltam már, de egyértelműen ez ízlett a legjobban. Feltétként én kizárólag a paradicsomos alapot használom, a tejföl és a juhtúró maradjon meg a töki pomposnak.
Ha pizzát sütök, akkor a jelszó: sohasem keveset és mindig kétféle ízesítéssel, így:
Sonkás: paradicsomszósz, szárított sonka (pármai vagy feketeerdei), prágai sonka vagy valami hasonló, sajt, olívabogyó, csili paprika
Szalámis: paradicsomszósz, olasz szeletelt paprikás szalámi, sajt
Mivel a hetekben készülünk Rómába gondoltam az összehasonlíthatóság kedvéért sütök egy „raklapnyit” az indulás előtt.

Pizza alaptészta

Hozzávalók:
1 kg magas sikértartalmú kenyérliszt (Tipo 00)
1 csapot ek tengeri só
2 cs. szárított élesztő
1 ek cukor
4 ek extra szűz olívaolaj
650 ml langyos víz
őrölt bors ízlés szerint

Egy kancsóban elkeverjük az élesztőt a vízzel, a cukorral és az olajjal, majd néhány percig állni hagyjuk. A lisztet egy nagy edénybe szitáljuk és hozzáadjuk a sót és a borsot. Ha az élesztő felfutott, hozzáöntjük a lisztes keverékhez és összegyúrjuk. A gömbölyűre gyúrt tésztát kilisztezett tálba tesszük, és meleg helyen kelesztjük. Ha már a duplájára növekedett újra átgyúrjuk és 6-8 részre osztjuk, attól függően milyen vastagságú pizzát szeretnénk sütni. Kinyújtjuk, tepsibe helyezzük, rátesszük a kívánt feltétet (itt lehet kreatívkodni) és 300 C-os előmelegített sütőben pár perc alatt megsütjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések