Nagyon narancs


Ma egy igazán különleges, fűszeres torta kerül a porondra, amelybe ezúttal nem csak a narancs héja került bele, hanem az egész gyümölcs, mondhatni szőröstől-bőröstől. A narancsot tehát nem kell meghámozni, csak kockára vágni és egy kevés vízben megfőzni. Ezt a főtt narancsot kevertem végül a tésztába, ami valami olyan mennyei illatot árasztott a konyhában, hogy arra nincsenek szavak. A narancstól a torta belseje tehát csodásan szaftos lett, a tálalásnál pedig egy kis creme fresh-t vetettem be (amit végre életemben először be tudtam szerezni itthon is). 


Narancsos-mandulás torta

Hozzávalók:
2 közepes bio narancs
5 tojás
180 g porcukor
220 g mandula
2 evőkanál szeletelt mandula
1/2 kiskanál őrölt fahéj
1/2 kiskanál őrölt gyömbér

A narancsos héjastól kockára vágjuk és egy kevés vízzel föltesszük főni. 30 perc alatt puhára főzzük és ha szükséges pótoljuk a vizet közben. Tegyük félre hűlni és turmixoljuk le. 
A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját 100 g cukorral keverjük habosra, majd öntsük hozzá a pürésített narancsot, a darált mandulát és a fűszereket. 
A tojások fehérjét verjük kemény habbá és adjuk hozzá kanalanként a maradék cukrot. A habot óvatosan keverjük a mandulás masszához, majd öntsük kivajazott 23 cm-es tortaformába és szórjuk meg a tetejét a hámozott mandulával.
180 C-ra előmelegített sütőben süssük 35-40 percig. Ha nagyon barnulna a teteje, fedjük le fóliával. Tűpróbával ellenőrizzük, majd ha megsült vegyük ki a formából és hagyjuk kihűlni. Porcukorral és creme fresh-el tálaljuk.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések