Lágy gombolyagok


Néha-néha vagy akár többször is bizony elő kell venni a régi jól bevált recepteket, egy kissé lefújni róluk a port és máris egy csodás régi/új ízt tálalhatunk a családnak. Kicsi lányom hetek óta kérlel, hogy készítsek neki túrógombócot. Meg is lepődtem a kérésén, mert én még ott tartok, hogy ő nem is szereti a túrót... Még jó hogy jelezte, hogy ebben a formában ez azért neki is más kategóriába esik. :) A hétvégén a kívánság tehát teljesült és a frankfurti leves után mindenki boldogan görgette magába a finom puha, lágy gombócokat.
Mint mindig, most is kicsit újítottam a recepten, a morzsába diót is tettem, a tejfölös öntethez pedig tejszínt csorgattam, hogy még selymesebb legyen az állaga. 


Túrógombóc diós morzsával

Hozzávalók:
a túrógombóchoz:
50 dkg túró
4 tojás
4 evőkanál barna cukor
5 evőkanál búzadara
5 evőkanál zsemlemorzsa
4 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
egy csipet só
a morzsához:
1 evőkanál olaj
25 dkg zsemlemorzsa
10 dkg darál dió
1 evőkanál porcukor
1/2 kiskanál őrölt fahéj
az öntethez:
két kis pohár tejföl
1 csomag vaníliás cukor
1 evőkanál porcukor
1 dl tejszín

A gombóchoz a túrót áttörjük és hozzáadjuk a tojások sárgáját, a cukrot, a búzadarát, a zsemlemorzsát, a citrom reszelt héját és az olvasztott vajat. A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük és belekeverjük a túrós masszába. 20 percig pihentetjük és közben a vizet felforraljuk. A túróból gombócokat formázunk és az enyhén lobogó vízbe dobjuk, és amikor feljönnek a víz felszínére még 3-4 percig főzzük.
A zsemlemorzsát összekeverjük a dióval és az olajon megpirítjuk. Amikor megpirult lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a cukrot és a fahájat. Ebbe a morzsába forgatjuk a megfőtt gombócokat.
Az öntethez a hozzávalókat habverővel összekeverjük és ha szükséges, még egy kis tejjel hígítjuk. A gombóc mellé kínáljuk.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések