2016. november 15., kedd

Illatos várakozás


A nagy tortakészítések közepette nem igazán volt eszemben, hogy tulajdonképpen, ha még nem is vészesen, de mégis a kertek alatt a karácsony. Néha-néha ugyan bevillant, hogy még semmilyen ünnepi sütitervem nincs, de emiatt azért bevallom még sosem aggódtam, mert mindig kerekedik valami, valahogy. Egyet viszont megfogadtam: Idén nem fogok őrülten, eszeveszetten rohanni, ezúttal annyit csinálok csak, amennyi kényelmesen belefér. (Majd utólag beszámolok, hogy ezt mennyire sikerült betartanom) :)
Aztán a hétvégén ebben a pocsék időben egyszercsak megérintett valami karácsonyi hangulat. Egy pillanat alatt rákívántam egy kis illatos fűszeres finomságra és úgy gondoltam összedobok egy kis karácsonyi fűszerezésű kekszet. Az esős hideg időben egy forró kávéval/teával és a keksszel jó volt kicsit megpihenni és előre gondolni kicsit. Ajánlom nektek is, főleg hogy egyre hidegebb, hosszú téli napok jönnek.


Puha gyömbéres-narancsos keksz

Hozzávalók:
280 g finomliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál őrölt gyömbér
1,5 teáskanál őrölt fahéj
0,5 teáskanál őrölt szegfűbors
1/4 teáskanál só
150 g vaj
2 evőkanál méz
100 g barna cukor
2 evőkanál friss reszelt gyömbér
1 narancs reszelt héja
a forgatáshoz barna cukor

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, a lisztet, a szódát, az őrölt gyömbért, a fahéjat, a szegfűborsot és a sót. Egy másik tálban keverjük krémesre a vajat a cukorral, majd kanalazzuk hozzá a mézet, tegyük bele a reszelt gyömbért és a narancshéjat. Végül forgassuk össze a száraz anyaggal és formázzunk belőlük diónyi golyókat. Hempergessük meg cukorban és rakjuk tepsire a golyókat egymástól kellő távolságra, mert terülni fognak sütés közben. 180 C-os előmelegített sütőben süssük kb. 10 percig és mielőtt leszednénk a tepsiről hagyjuk egy kicsit hűlni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése