Ricotta, nocciola e mascarpone


Továbbra is imádok úgy sütni-főzni, hogy közben semmiért nem kell a boltba rohangálni, hanem kizárólag otthon fellelhető alapanyagokból hozok össze valami finomságot. Így történt ez most is, amikor egy kis finomságra vágytunk a hétvégi ebéd után. A mogyorót még tavaly gyűjtöttünk, fél doboz ricotta megmaradt a korábbi vacsorából, fél doboz mascarpone szintén figyelt a hűtőben, a csoki valamint a többi hozzávaló pedig minden kamrában fellelhető. Azt mondják, ma végre jön egy kis lehűlés így röffentsétek be a sütőt és induljon egy kis nyári sütögetés.


Ricottás mogyorótorta

Hozzávalók:
10 dkg mogyoró
12 dkg liszt
15 dkg vaj
12 dkg ricotta
1 citrom reszelt héja
3 tojás
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
25 dkg mascarpone
1,5 dl tejszín
1 evőkanál porcukor
pár csepp vaníliakivonat
4 dkg étcsokoládé

A mogyorót tegyük egy száraz serpenyőbe és pirítsuk meg egy kicsit, hogy intenzívebb legyen az íze. Tegyük félre hűlni. Ha kihűlt 5 dkg-ot egy evőkanálnyi cukorral daráljuk le és keverjük össze a liszttel és a sütőporral. 
A vajat és a maradék cukrot verjük habosra, majd egyenként adjuk hozzá a tojások sárgáját. Reszeljük bele a citromhéjat, adjuk hozzá a ricottát és keverjük simára.
A tojások fehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá és óvatosan keverjük az előző masszához. Ezután következik a lisztes keverék, amit szintén jól dolgozzunk el a tésztában. Egy tortaformát vajazzunk ki és öntsük bele a tésztát, majd 170 C-os előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt süssük tűpróbáig.
Ha megsült tegyük egy rácsra a tortát, hogy kihűljön. A mascarponét a tejszínnel, a cukorral és a vaníliával verjük habosra és kenjük a kihűlt torta tetejére. A maradék mogyorót vágjuk durvára és szórjuk meg vele a tortát. A csokoládét olvasszuk meg, tegyük zacskóba, amin egy kis  lyukat vágtunk és húzzunk csíkokat a tortára. Ne várjunk a felszeleteléssel mert úgysem lehet kibírni.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések