Mousse mánia


A karácsonyi desszertemet sajnos nem sikerült megosztanom veletek, mert a sok minden más egyéb teendő mellett már nem volt energiám sem a receptírásra, sem a fotózásra. Pedig milyen istenien is sikerült… A hétvégén viszont egy családi szülinap jó apropó volt arra, hogy ismét elkészíthessem, és ezúttal persze meg is örökítettem nektek. Jöjjön tehát a karácsonyi desszertem 2.0-ás verziója, ezúttal nem a mini változatban. Gesztenye, fehércsokoládé, csöppnyi naranccsal fűszerezve... kell ennél több?

Tudom első ránézésre elrettentőnek tűnhet a sok hozzávaló és a hosszú leírás, de ne ijedjetek meg, az egyes mozzanatok tényleg csak perceket vesznek igénybe. Az összeállítás pedig tényleg gyerekjáték. Egy a lényeg, készítsetek oda minden hozzávalót magatok mellé, olvassátok végig egyszer  rendesen a receptet, aztán nosza, ne teketóriázzatok, vágjatok bele!


Gesztenyés-fehércsokis mousse torta

Hozzávalók:
a tésztához:
4 tojás
2 evőkanál liszt
2 evőkanál mandula
4 evőkanál cukor
1 evőkanál olvasztott vaj
kevés vaníliakivonat
1csipet só
a sziruphoz:
2 evőkanál cukor
1/2 narancs héja és leve
2 evőkanál víz
a gesztenyemousse-hoz:
125 g gesztenyemassza
2,5 dl habtejszín
2 lap zselatin
a fehércsoki moussse-hoz:
100 g fehér csokoládé
2,5 dl tejszín
3 lap zselatin
a mázhoz:
50 g étcsokoládé
1/2 dl tejszín
a golyókhoz:
125 g gesztenyemassza
1/2 narancs reszelt héj és leve

Először a tésztát készítjük el. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. A lisztet és a mandulát összekeverjük. Ha a tojások jó habosak, hozzácsurgatjuk a vajat, a vaníliát és beleöntjük a lisztes keveréket, majd egyneművé dolgozzuk. A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük, majd az előzőhöz adjuk. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük és vékonyan elterítjük. 180 C-os előmelegített sütőbe toljuk és néhány perc alatt készre sütjük. Ha megsült félretesszük hűlni. Amíg hűl a tészta, elkészítjük a szirupot.
A narancs levét a cukrot és a vizet egy lábosba öntjük és sűrűre főzzük.
Ha kihűlt a tészta, két 20 cm-es kört vágunk belőle, a többi tésztát félretesszük a díszítéshez.
Elkészítjük a gesztenyés habot. A gesztenyemasszát villával összetörjük és fél dl tejszínnel lazítjuk. A többi tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a gesztenyemasszához keverjük. 
A zselatint hideg vízbe áztatjuk, majd kifacsarjuk. Néhány kanálnyi vizet felmelegítünk mikróban, majd felolvasztjuk benne a zselatint. A zselatinhoz egy kevés habot keverünk, majd beleöntjük az egészet a habba. 
Egy 20 cm átmérőjű tortaforma aljába sütőpapírt, az oldalára pedig vastag fóliát (én csomagolózacsit szoktam szétvágni, mert a sütőpapír elázna és ráncos lenne a torta oldala) teszünk. 
Az egyik kör piskótalapot a forma aljára tesszük, majd a szirup felével meglocsoljuk és erre öntjük a gesztenyehabot. 10-20 percre a hűtőbe tesszük dermedni és közben elkészítjük a következő réteget.
A fehércsokoládét fél dl tejszínnel megolvasztjuk. A maradék tejszínt habbá verjük és óvatosan a csokoládéhoz keverjük. A zselatint ugyanúgy, mint az előző habnál megolvasztjuk és a habhoz keverjük. A gesztenyés részre öntjük és újra hűtőbe tesszük dermedni.
Ha megdermedt a torta, a tetejére tesszük a második kör piskótát és ezt is meglocsoljuk a sziruppal. Várjuk meg amíg beszívja, addig készítsük el csokiöntetet. 
A csokit 1/2 dl tejszínnel olvasszuk össze és jól keverjük el, ezt öntsük a torta tetejére, de hagyjunk egy kevés mázat a díszítéshez. 
A maradék piskóta 1/3-át kézzel morzsoljuk össze és adjunk hozzá 125 g gesztenyét. Ízesítjük narancs reszelt héjával és levével. Gyúrjuk egyneművé és formázzunk belőle kis golyókat. Elég sok lesz belőle, nem biztos hogy mind rákerül a tortára. Ami megmarad abból készítsünk cake pop-ot.
A kis golyókat csokiba mártjuk és torta tetejére pakoljuk ízlés szerint. Tegyük vissza a tortát a hűtőbe és néhány órát hűtsük, majd tálaljuk.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések