Kezdjük az új évet lisztmentesen!


Először is boldog újévet mindenkinek! És ha új év, akkor új tervek és persze még újabb receptötletek, csak győzzem őket megvalósítani! :)
Az idei első recept egy igazán „szaftos”, finom torta, amiben egyáltalán nincs liszt, csak darált mandula, a szaftosságát pedig az egészben főtt narancs adja. A főtt narancstól az íze ráadásul tényleg igazán különlegesnek mondható. Töltelék egyáltalán nem szükséges bele, hiszen a torta állaga olyan, mintha már eleve töltve lenne. Ha megtörténtek az előkészületek (narancs hosszú főzése), utána már tényleg csak néhány percbe kerül az összeállítása. Nekem már csak egy kis szín hiányzik róla, mondjuk egy szép nagy málnaszem, de ettől most így télvíz idején kivételesen tekintsünk el! 


Narancsos mandulatorta

Hozzávalók:

2 közepes méretű narancs
6 egész tojás
180 g barna cukor
250 g darált mandula
1 tk sütőpor
50 g szeletelt mandula
egy csipet só
vanília kivonat
pár csepp mandulakivonat (opcionális)
porcukor a tálaláshoz


Először a narancsokat főzzük meg. Tegyük a narancsokat egészben héjastul egy lábosba, és öntsük fel vízzel. Fedjük le és forraljuk fel. Ha felforrt a víz, vegyük kisebbre a lángot és főzzük kb. 2 órán keresztül, amíg a narancs teljesen megpuhul. Ha megfőtt a narancs, vegyük ki a vízből és hagyjuk hűlni. Amikor kihűlt vágjuk ki a két végét és egy robotgépben pépesítsük.  Ezt a folyamatot akár egy nappal korábban is meg lehet csinálni.
Tegyük a tojásokat egy habverő tálba, adjuk hozzá a cukrot és verjük nagyon habosra, amíg a tojás kifehéredik, a cukor pedig elolvad. Ezután keverjük bele a narancspépet és keverjük meg. Ha jól elkeveredett tegyük bele a többi hozzávalót is a szeletelt mandula kivételével és ezzel is elegyítsük el. Öntsük a keveréket egy jól kivajazott 26 cm-es tortaformába, szórjuk rá a szeletelt mandulát, majd 170 C-os (hőlégkeveréses, ha nincs akkor 190 C) előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt süssük készre. Ha a tetején nagyon pirulna a mandula, tegyünk rá alufóliát. Mindenképpen ellenőrizzük a tortát, hogy átsült-e, mert sütőnként más és más lehet a sütési idő.
Tálaláskor szórjuk meg a tetejét porcukorral.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések