2014. szeptember 2., kedd

Zöldséget mindenbe!!!


Írtam már jónéhányszor arról, hogy vannak olyan sütik, amelyeknél a tészta -nincs jobb szó rá - „ szaftos” állaga bizonyos zöldségek felhasználásával érhető el. Így készítettem már sütit céklából, paszternákból, répából, most pedig a cukkini következett  a sorban. Mint minden zöldséggel készült sütinek, ennek is csodálatos lett a tésztája a kókusz pedig már csak megkoronázta a végeredményt.
Jókat szoktam egyébként magamban nevetni azon, mikor pasik nyalják meg mind a 10 ujjukat és miután elmondom miből is készült a süti, nem akarják elhinni. Szóval arra buzdítalak benneteket, hogy tényleg ne féljetek zöldségeket használni a sütitésztákban, mert a hagyományos zöldség íz egyáltalán nem érezhető ki a végeredményből, viszont összhatásban csodákat művelnek!

Cukkinis kocka kókusszal

Hozzávalók:
a tésztához:
375 g liszt
40 g cukrozatlan kakaó
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál sütőpor
1/2 teáskanál só
225 g vaj
200 g barna cukor
vaníliakivonat
kókuszlikőr ízlés szerint
2 nagy tojás vagy 3 kicsi
3 evőkanál joghurt
360 g cukkini lereszelve (két közepes cukkini)
100 g cukrozott kókusz felaprítva
70 g csokichips vagy durvára darabolt csokoládé

a krémhez:
200 g mascarpone
2 evőkanál porcukor
kókuszlikőr
vaníliakivonat
a tetejére 50 g kókuszpehely

Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, a kakaót, majd keverjük bele a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.
A vajat a cukorral keverjük habosra robotgéppel, majd löttyintsük bele a vaníliakivonatot, a kókuszlikőrt, majd egyenként üssük bele a tojásokat. Keverjük hozzá a joghurtot és utána a lisztes keveréket, majd a cukkinit, a csokit és a kókuszt.
Öntsük sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük 180 C-os előmelegített sütőben 40-45 percig. Ha megsült tegyük félre hűlni és addig keverjük ki a krémet.
A mascarponét leverjük ki a porcukorral, a vaníliával és a kókuszlikőrrel, majd kenjük a kihűlt tésztára. A kókuszpelyhet száraz serpenyőben pirítsuk meg és szórjuk a sütire.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése