2014. április 18., péntek

Happy Easter!


Ez most amolyan last minute ötlet részemről, aki úgy gondolja még bátran nekifuthat, hiszen az ünnepi asztalra valódi húsvéti kalács dukál. Nagy megfejtést ezúttal ne várjatok a témában, én egyszerűen ezzel a tradicionális finomsággal kívánok kinek-kinek sok locsolót, illetve rengeteg piros tojást! :)

Húsvéti kalács

Hozzávalók:
30 dkg BL 55-ös liszt
35 dkg tönköly fehér liszt
2,5 dkg élesztő
2 nagy tojás+ 1 kicsi a kenéshez
5 dkg vaj
1 kiskanál só
1,2 dl langyos tej
2 kiskanál méz
150 g tejföl
mák a díszítéshez

A tejet, a mézet és az élesztőt keverjük össze és hagyjuk pár percig állni. 
Közben a liszthez adjuk hozzá a sót, a tejfölt, a tejet, a tojást és az olvasztott vajat. Majd végül keverjük bele a élesztős tejet és dagasszuk sima tésztává. Ha szükséges adjunk még hozzá tejet, de ne legyen túl lágy a tészta.
Kb. 5-10 perc dagasztás után fedjük le folpackkal és kelesszük 1,5-2 órán keresztül.
Osszuk 6 részre a tésztát és sodorjunk belőlük rudakat. 3-3 rudat fonjunk meg, tegyük sütőpapíros tepsire és újra kelesszük 45 percig. 
Közben a sütőt melegítsük 250 C-ra. Amikor megkeltek a kalácsok, kenjük meg jó vastagon a felvert tojással és szórjuk meg mákkal. Csökkentsük a sütő hőmérsékletét 200 C-ra és süssük a kalácsokat kb. 25-30 percig.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése