Eperke


Végre megjelent a piacon az eper (bár sajnos ez még nem az igazi magyar), aminek bevallom nem tudtam ellenállni, és számomra már ott eldőlt, hogy  hétvégi desszerthez  - ami egy békebeli rizsfelfújt volt -, ebből készül majd az öntet. 
Az alaprecept a Stahl magazinból származik, de ilyenkor bizony belém bújik a kisördög, így mint azt már megszokhattátok, ezt is kicsit  a saját ízlésemre formáztam.



Kókusztejes rizsfelfújt bazsalikomos eperszósszal

Hozzávalók:
a rizsfelfújthoz:
25 dkg kerekszemű rizs
8 dl kókusztej
1 vaníliarúd 
1 citrom reszelt héja
5 dkg vaj
7 nagy tojás
15 dkg cukor
50 dkg ricotta
5 dkg mazsola
1/2 dl kókuszlikőr
4 evőkanál mandulapálcika
csipet só
az eperszószhoz:
40 dkg eper
2-3 evőkanál barnacukor
1 evőkanál feketeribizli likőr
1/2 csokor bazsalikom levelei apróra vágva
a tálaláshoz:
porcukor
balzsamecet szósz

A kókusztejbe beleöntjük a rizst, a vaníliát és a reszelt citromhéjat, majd addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. A rizs egy kicsit maradjon roppanós, hiszen sütés közben is puhul majd. Tegyük bele a vajat és hűtsük le.
A tojásokat válasszuk szét. A tojások sárgáját a cukorral keverjük habosra, majd tegyük bele a ricottát, a kókuszlikőrt és a mazsolát. 
A tojások fehérjét a csipet cukorral verjük kemény habbá. 
A kihűlt rizst keverjük bele a ricottás masszába, majd óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, keverjük bele a felvert tojásfehérjét. 
Egy 26 cm-es tortaformát vajazzunk ki és öntsük bele rizst,majd a tetejét szórjuk meg a mandulapálcikákkal. 170 C-os előmelegített sütőben süssük 50-60 percig.
Amíg sül a rizsfelfújt, készítsük el az eperszószt. Az epret vágjuk apró darabokra és szórjuk meg a cukorral. Hagyjuk állni 20 percig, hogy az eper levet engedjen, majd öntsük bele a likőrt és tegyük fel főni. Amikor az eper összeesett, tegyük bele az apróra vágott bazsalikomot és turmixoljuk kicsit össze. 
A rizsfelfújtat hagyjuk kicsit hűlni, majd tálaljuk az eperszósszal és öntözzük meg egy kevés balzsamecetszósszal.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések