Indul a mandula


A korábban készített mandulás süti után végre sikerült vennem mandulakivonatot, hogy innentől az összes mandulás édességnek tényleg igazi mandulaíze legyen. Azóta szinte csak mandulás édességeket készítettem, mert egyszerűen imádjuk és a kávé mellé lassan elengedhetetlen már ez az íz.
A másik nagy sztár mostanában a citromkrém. Egyre többet és többet  készítek, hogy mindig legyen a hűtőben, mert akár csak egy sima kalácsot is fel lehet vele dobni. A két nagyszerű íz keresztezéséből jött létre az alábbi édesség, amelynek receptjére a februári Good Foodban találtam rá, mintha tudták volna, hogy éppen mire is van szükségem…


Citromos bakewell minitorta

Hozzávalók:
a tésztához:
90 g vaj
1 citrom héja
50 g porcukor
1 tojás sárgája
200 g liszt
a töltelékhez:
100 g szobahőmérsékletű vaj
100 g cukor
2 nagy tojás
85 g őrölt mandula
25 g liszt
6 ek. citromkrém
pár csepp keserű mandula kivonat
szeletelt mandula a tetejére
porcukor a szóráshoz

Először a tésztát készítjük el. A hozzávalókat a tojás kivételével késes robotgépbe tesszük és morzsás állagúra keverjük. Hozzáadjuk a tojás sárgáját és egy pár csepp vizet, majd egynemű tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és a hűtőben 30 percet pihentetjük. 
Ezután elkészítjük a tölteléket. A vajat a cukorral habosra keverjük majd hozzáadjuk az egyik tojást és egy kanál őrölt mandulát, megint egy tojást és egy kanál mandulát. Végül belekeverjük a többi mandulát, a lisztet  és a mandulakivonatot.
A tésztát kinyújtjuk és kibélelünk vele 6 db mini piteformát vagy egy nagy formát, aminek levehető az alja. Minden formába teszünk egy kanál citromkrémet, majd rákanalazzuk a krémet. Akkor jó, ha a krém teljesen kitölti a formát. Egy spatulával lesimítjuk a tetejét. Megszórjuk szeletelt mandulával és 180 C-os előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Porcukorral tálaljuk. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések