Lélekmelegítő leves


Ez a január az igazi nem szeretem hónapom. A karácsony után újra vissza kell térni a régi kerékvágásba, a szürke hétköznapokba, ráadásul nagyon hideg van, esik a hó, rosszabb esetben az ónos eső, szóval értitek... Sajnos ez viszont nem kívánságműsor, ezért mindig megpróbálom valamivel feldobni a hangulatot. Mi más eshetne ilyenkor a legjobban, mint egy forró leves, ami ezúttal fokhagymából és tojásból készült. A legjobb benne az, hogy nem kell hozzá semmi extra hozzávaló, mert minden alapanyag megtalálható a kamrában.
A receptet egy francia szakácskönyvben találtam, amit mostanában elég sűrűn lapozgatok.

Tojásos fokhagymaleves

Hozzávalók:
2 fej fokhagyma
2 evőkanál kacsazsír vagy olaj
1 közepes fej hagyma
1,5 evőkanál liszt
1 liter alaplé
2 tojás
1 teáskanál fehérbor ecet
só, bors
aprított petrezselyem a díszítéshez

A hagymát apróra, a fokhagyma gerezdeket pedig vágjuk nagyobb darabokra. A zsírt megolvasztjuk és 10 perc alatt pároljuk meg benne a hagymákat. Keverjük bele a lisztet, majd apránként öntsük hozzá az alaplét. Sózzuk, borsozzuk majd kb. fél óráig főzzük. Ha megpuhult a hagyma, botmixerrel  pürésítsük simára. Tegyük vissza a tűzhelyre, hogy újra felforrjon.
A tojás fehérjét egy villával verjük fel, amíg habos lesz és keverjük bele az ecetet. Óvatosan csurgassuk a levesbe, úgy hogy közben folyamatosan kevergetjük a levest. A tojássárgájához adjunk egy kevés forró levest, majd az egészet keverjük vissza a levesbe, de vigyázzunk, nehogy darabos legyen. Pirított kenyérszeletekkel és petrezselyemmel tálaljuk. 


Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések