Oroszpalacsinta



Már régóta ki szerettem volna próbálni ezt az orosz palacsintaféleséget, amit egyaránt lehet sósan is és édesen is készíteni. Szerintem nagyon jó kis vendégváró, amivel nem lehet nagyon mellélőni, hiszen csak ki kell pakolni az asztalra a feltéteket és mindenki azzal ízesítheti, amihez éppen kedve tartja. Két ünnep közti családi vendégjáráskor és szilveszterkor nálunk egyértelműen ez lesz a befutó.


Blini kapros tejföllel és pácolt füstölt lazaccal

Hozzávalók:
20 dkg liszt (a fele lehet hajdinaliszt)
3 tojás
125 ml tej
125 ml tejföl
4 dkg vaj
1 dkg élesztő
1 csipet cukor
1 tk só
kevés olaj a sütéshez

1 kis doboz tejföl
1 kisebb csokor kapor
só, bors
20 dkg pácolt füstölt lazac

A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a tejfölt és az olvasztott vajat. Belekeverjük a lisztet, a sót és a tojások sárgáját és 20 percet pihentetjük.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük és az előzőleg jól összekevert tésztához adjuk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és a tésztából evőkanálnyi kupacokat teszünk bele. Tenyérnyi nagyságú palacsintákat készítünk. Világosra sütjük mindkét oldalát és melegen tartjuk, amíg a többit is kisütjük.
A tejfölt összekeverjük az apróra vágott kaporral, majd sózzuk, borsozzuk. A blini tetejét megkenjük a kapros tejföllel és egy darabka lazacot helyezünk rá. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések