Oroszpalacsinta
Már régóta ki szerettem volna próbálni ezt az orosz palacsintaféleséget, amit egyaránt lehet sósan is és édesen is készíteni. Szerintem nagyon jó kis vendégváró, amivel nem lehet nagyon mellélőni, hiszen csak ki kell pakolni az asztalra a feltéteket és mindenki azzal ízesítheti, amihez éppen kedve tartja. Két ünnep közti családi vendégjáráskor és szilveszterkor nálunk egyértelműen ez lesz a befutó.
Blini kapros
tejföllel és pácolt füstölt lazaccal
Hozzávalók:
20 dkg liszt (a fele lehet hajdinaliszt)
3 tojás
125 ml tej
125 ml tejföl
4 dkg vaj
1 dkg élesztő
1 csipet cukor
1 tk só
kevés olaj a sütéshez
1 kis doboz tejföl
1 kisebb csokor kapor
só, bors
20 dkg pácolt füstölt lazac
A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk
a tejfölt és az olvasztott vajat. Belekeverjük a lisztet, a sót és a tojások
sárgáját és 20 percet pihentetjük.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük és az előzőleg jól
összekevert tésztához adjuk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és a
tésztából evőkanálnyi kupacokat teszünk bele. Tenyérnyi nagyságú palacsintákat
készítünk. Világosra sütjük mindkét oldalát és melegen tartjuk, amíg a többit
is kisütjük.
A tejfölt összekeverjük az apróra vágott kaporral, majd
sózzuk, borsozzuk. A blini tetejét megkenjük a kapros tejföllel és egy darabka
lazacot helyezünk rá.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése