2012. november 9., péntek

Elkezdődött...


Még csak november eleje van, de úgy látom már az egész ország karácsonyi lázban ég. Az üzletek karácsonyi fényekben pompáznak, az újságok tele vannak jobbnál jobb karácsonyi receptekkel és ötletekkel, a blogomon pedig a tavaly karácsonyi bejegyzések a legnépszerűbbek. Igazából később akartam föltenni ezt a receptet, de úgy döntöttem nem várok vele tovább: készüljünk együtt a karácsonyra. Az alábbi keksz több is kicsivel egy sima sütinél, hiszen becsomagolva, akár tökéletes gasztroajándék is lehet barátoknak, ismerősöknek.
A recept a Dr. 5-ker receptfüzetében található, amit saját ízlésemre alakítottam.


Csíkos keksz

Hozzávalók:
a tésztához:
375 g liszt
150 g porcukor
1 tojás
180 g vaj
1 kanál kakaópor
vaníliakivonat
a töltelékhez:
100 g aszalt áfonya vagy más aszalt gyümölcs
100 g étcsokoládé
50 g darált törökmogyoró
1 tojás
fél teáskanál őrölt kardamom
vaníliakivonat

Először a tésztát készítjük el. A lisztet és a porcukrot egy edénybe szitáljuk és hozzáadjuk a kockára vágott vajat, majd összemorzsoljuk a tésztát. Ezután hozzáadjuk a tojást és a vaníliát és egynemű tésztává gyúrjuk. Két részre osztjuk a tésztát és az egyik felébe belegyúrjuk a kakaóport. A világos és a sötét tésztát egyenként 10*20 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd egymásra helyezzük és 20*40 cm-es lappá nyújtjuk.
Elkészítjük a tölteléket. Az áfonyát és a csokit robotgéppel durvára daráljuk és belekeverjük a többi hozzávalót. A tölteléket a kinyújtott tésztára simítjuk és a hosszabbik felénél kezdve feltekerjük. A hűtőben egy órát pihentetjük, majd kivesszük és fél cm széles szeletekre vágjuk. Sütőpapíros tepsire helyezzük a korongokat, és ha szükséges egy kicsit lelapítjuk és kerekre formázzuk. 180 C-os előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése