Eperszezon
Végre elérkezett a finom édes valódi magyar eper szezonja. Nagyon tuti beszerzőhelyet találtam, egy igazi őstermelő személyében, aki még soha nem okozott csalódást a minőség tekintetében. Így ameddig csak tart az eperszezon kizárólag nála fogok epret venni, kivéve amikor az anyukám szedi a kertjéből és juttatja valahogy el hozzám.
Az elmúlt hétvégén anyák napját mentünk köszönteni és úgy gondoltam valami különleges, friss finomsággal kedveskedem a virág mellé.Az a legjobb ebben az édességben, hogy minden előre elkészíthető, mivel a hűtőben eláll mind a töltelék, mind a kosárka, egyedül az epret kell frissen a tetejére biggyeszteni.
Epres-citromkrémes kosárkák
Hozzávalók:
25 db szép nagy eper
a kosárkához(25 db):
25 dkg liszt
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojás
a citromkrémhez:
3 citrom
25 dkg cukor
10 dkg vaj
4 tojás
egy csipet só
A kosárkához lisztet és a porcukrot összekeverjük, majd
hozzáadjuk a felkockázott vajat. Ujjainkkal összemorzsoljuk, majd hozzáütjük a
két tojást. Jól összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk.
Folpackba csomagoljuk és a hűtőben 1-2 órán át pihentetjük. Ezután a tésztát 2 mm vastagságúra nyújtjuk,
és akkora köröket szaggatunk belőle, ami a kosárformákba passzol. A formákat
vajjal kikenjük és belenyomogatjuk a tésztát. Villával megszurkáljuk az alját
és 170 C-os előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük. Ha megsültek rácsra tesszük és hagyjuk
kihűlni.
A citromkrémhez a
2 egész tojást és 2 tojás sárgáját egy hőálló edénybe tesszük és a cukorral
habosra keverjük. Hozzáadjuk a csipet
sót, a citromok kifacsart levét és a reszelt héját. A tálat vízgőz fölé tesszük,
és addig kevergetjük, amíg a tojás be nem sűrűsödik. Ekkor hozzáadjuk a vajat,
amitől szép fényes lesz és ezzel készen is van a krém. Hűtőben hagyjuk kihűlni.
Összeállítjuk a kosárkákat. Minden egyes tésztakosárba
egy kiskanál citromkrémet teszünk és a közepére egy szem epret állítunk.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése