Eperszezon



Végre elérkezett a finom édes valódi magyar eper szezonja. Nagyon tuti beszerzőhelyet találtam, egy igazi őstermelő személyében, aki még soha nem okozott csalódást a minőség tekintetében. Így ameddig csak tart az eperszezon kizárólag nála fogok epret venni, kivéve amikor az anyukám szedi a kertjéből és juttatja valahogy el hozzám.
Az elmúlt hétvégén anyák napját mentünk köszönteni és úgy gondoltam valami különleges, friss finomsággal kedveskedem a virág mellé.Az a legjobb ebben az édességben, hogy minden előre elkészíthető, mivel a hűtőben eláll mind a töltelék, mind a kosárka, egyedül az epret kell frissen a tetejére biggyeszteni.

Epres-citromkrémes kosárkák

Hozzávalók:
25 db szép nagy eper
a kosárkához(25 db):
25 dkg liszt
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojás
a citromkrémhez:
3 citrom
25 dkg cukor
10 dkg vaj
4 tojás
egy csipet só

A kosárkához lisztet és a porcukrot összekeverjük, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Ujjainkkal összemorzsoljuk, majd hozzáütjük a két tojást. Jól összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Folpackba csomagoljuk és a hűtőben 1-2 órán át pihentetjük.  Ezután a tésztát 2 mm vastagságúra nyújtjuk, és akkora köröket szaggatunk belőle, ami a kosárformákba passzol. A formákat vajjal kikenjük és belenyomogatjuk a tésztát. Villával megszurkáljuk az alját és 170 C-os előmelegített sütőben 10-15 percig sütjük.  Ha megsültek rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.
A citromkrémhez a 2 egész tojást és 2 tojás sárgáját egy hőálló edénybe tesszük és a cukorral habosra keverjük.  Hozzáadjuk a csipet sót, a citromok kifacsart levét és a reszelt héját. A tálat vízgőz fölé tesszük, és addig kevergetjük, amíg a tojás be nem sűrűsödik. Ekkor hozzáadjuk a vajat, amitől szép fényes lesz és ezzel készen is van a krém. Hűtőben hagyjuk kihűlni.
Összeállítjuk a kosárkákat. Minden egyes tésztakosárba egy kiskanál citromkrémet teszünk és a közepére egy szem epret állítunk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések