A bárányok hallgatnak
Már jó ideje ott lapult, sőt egyenesen ott hallgatott a mélyhűtőben egy adag bárányhús. Egyre csak halogattam az elkészítését, újra és újra valami különleges alkalmat keresve, aztán egy teljesen hétköznapi szerdán végül úgy döntöttem: Ebből elég! Jött egy olyan érzés, hogy én pedig most szeretném megenni és csak remélni mertem, hogy ezt mindenki így gondolja majd a családban. Igazam is lett, úgy gondolták...:)
Fasírtot készítettem belőle jellegzetes keleti fűszerezéssel és az illatok nyomán egyből eszembe jutott a szívemnek oly kedves görög és török piacok semmihez sem hasonlítható hangulata.
Bárányfasírt
kuszkusz salátával
Hozzávalók 2-3 főre:
a bárányfasírthoz:
50 dkg bárányhús
1 gerezd fokhagyma
2-3 szál újhagyma
½ csokor friss menta
½ kávéskanál őrölt koriander
½ kávéskanál őrölt római kömény
só, bors
1 tojás
1 szelet száraz kenyér
olaj a sütéshez
a kuszkusz salátához:
1 ½ bögre kuszkusz
½ l húsleves
1 nagy csokor petrezselyem
1 csomag retek
½ csokor friss menta
olívaolaj
½ citrom leve
só, bors
A fasírthoz a bárányhúst és a többi hozzávalót a tojás és
a kenyér kivételével késes turmixgépbe tesszük, és jól összeaprítjuk. A
kenyeret tejbe vagy vízbe beáztatjuk és ezt is, és a tojást is a húsos masszához
keverjük. Hosszúkás fasírtokat formázunk belőle, majd forró serpenyőben kevés
olajjal kisütjük.
A salátához a kuszkuszt egy nagy tálba öntjük, és annyi
húslevest öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Pár perc alatt magába szívja a levest
és ezután hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet és mentát, a kockára
vágott retket és a felkarikázott újhagymát. Sóval és borssal ízesítjük, majd
teszünk bele olívaolajat és belefacsarjuk a citrom levét. Jól összekeverjük és
egy fél órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek.
Mentás joghurtot tálalhatunk mellé.
Mentás joghurtot tálalhatunk mellé.
Ez tényleg különleges! Csodás keleti ízek. Nekem nem csak Török- és Görögországot, de Iránt is felídézte.
VálaszTörlés